Top
 

Verbalna i neverbalna komunikacija

Svet putovanja / Azija  / Verbalna i neverbalna komunikacija

Verbalna i neverbalna komunikacija

 

Posmatram svoju sestričinu – ima godinu i pet meseci, potpuno je skenirala svet oko sebe i dobija sve sto želi a još nije ni progovorila. Pitam se, kako smo došli do toga da ja, koja imam sposobnost da govorim i zatražim nešto, ne mogu da dobijem to sto želim u odnosu na nju koja “brblja” nerazgovetno i sve se stvori pred njom. A da se razumemo, nisam previše zahtevna – i ja samo želim čašu vode, npr. ali moram da ustanem po nju, a njoj flašica sa vodom stoji na dohvat ruke, ona promrmlja nešto, pokaže prstom i svi se polomimo da joj dodamo flašicu. Ili jasno uoči kada sam tužna, neraspoložena ili srećna a to joj nisam rekla, samo je “pročitala moju energiju, osetila me je.

Kada smo mi odrasli prestali da obraćamo pažnju na svoje okruženje i da osećamo ljude sa kojima provodimo vreme, a posebno one koje volimo?

Kada malo razmislim neverbalna komunikacija je jednako važna kao i verbalna. Razumevanje govora tela je jako značajano i mi odrasli ga nesvesno svakodnevno koristimo a da toga nismo ni svesni. Kada smo u društvu nekoga ko nam se dopada, prvo što praktikujemo je upravo neverbalna komunikacija, bar do određenog momenta. Kada smo u društvu nekoga ko ne priča naš jezik, jedini vid komunikacije je upravo taj – ja Tarzan a ti Džejn.

Imala sam upravo tu priliku da neverbalno “razgovaram’’ sa učiteljicom tajlanske masaže. Mogu, vrlo ponosno da kažem, da sam osim kursa masaže dobila na dar spoznaju da nepoznavanje jezika nije nužno barijera i ne znači odsustvo razumevanja. Slažem se da će nam biti potrebno malo više vremena, usled navike da koristimo jezik, ali ćemo na kraju doći do istog rezultata uz jedno novo iskustvo i aktiviranje nekih drugih sfera mozga koji uspavano čekaju svoju priliku da se upotrebe.

Kada sam došla kod nje da se raspitam oko cene, uslova i mogućnosti da naučim osnove tajlandske masaže, komunikacija je nekako tekla uz pomoć njene ćerke koja je pričala nešto engleskog jezika, ali kada smo počele sa obukom, oslonile smo se na govor tela i komunikaciju intuicijom i energijom.

Kako se obuka završila? Bilo je to instant znanje, uz vredan i predan rad par dana, dnevno po četiri sata prakse u salonu. Mogu da zaključim da je bilo vrlo edukativno i zanimljivo – dobila sam sve instrukcije – koliki pritisak na telu treba da bude, zašto treba da se zadrži ruka u određenom položaju, na određenom mestu 45 sekundi; značaj masaže, značaj ispijanja čaja nakon masaže i još mnogo toga.

Sa poznavanjem jezika – nula, saznala sam i da je moja učiteljica masaže majka troje dece, zaključila da je veoma požrtvovana i vredna, da je jako nežna, ali i veoma jaka ličnost, koja svoju kuću i porodicu drži pod svojim krilom. U poslu je sa ćerkom koja je početnik, žive u sklopu salona, došle su sa drugog kraja Tajlanda na Koh Samui kako bi zaradile novac u turističkom mestu koje nudi više posla. I najvažnije od svega, stalno je nasmejana i ima Sanuk (radost u srcu) koji neguje u sebi bez obzira što nije videla ostatak porodice šest meseci.

E sada da se vratimo na decu i njihove sposobnosti da komuniciraju sa svetom oko sebe uz naučen jedan ili eventualno dva samoglasnika. Komunikacija teče i kada verbalne komunikacije nema! Kada bismo oslušnuli ljude oko sebe, njihov govor tela, energiju koju donose, gestakulaciju – sigurnija sam više nego ikad, da bismo otkrili mnogo više o sagovorniku. Potrebno je uključiti uspavane receptore i osvestiti kolike su naše mogućnosti. Reč je moćno oružje ali ga često ne koristimo na pravi način pa se tako mnogo puta nedovoljno razumemo ili pogrešno kapiramo.Evo jednog izazova – probajte da sa svojim ukućanima, prijateljima, saradnicima na par sati ako ne i na dan, komunicirate poput jedne male bebe, koje sve kapiraju i sve dobiju, a ništa nisu rekle. Zabavite se i uživajte u tisini – u paru.

 

Pripremila

MarinaBilbija

 

Post Tags:
administrator

Leave a Reply: