Top
 

Ulicama Tokija

Ulicama Tokija

Pri pomisli na Tokio, prve slike koje se smenjuju pred očima su zaslepljujuća neonska svetla, gužve na ulicama, brzi ritam života. Sve to smo videli na TV-u. Ukoliko bi se mislima spustili na Šibuju ili Asakusu lako možete proizvesti osećaj da ćete nestati u gomili ljudi i nebodera i i da će Vas metropola na brutalan način progutati. Tokio je otkačen i nepredvidiv! Potpuno drugačiji od svih gradova na svetu. Najveći grad na svetu. Ali, uprkos krcatim raskrsnicama i težnji za inovacijom koja se oseća u svim sferama života, japanska prestonica ipak ostavlja začuđujuće miran utisak. Lokalci uvek pronalaze vreme da pomognu izgubljenom strancu. Uz pomoć, na prvi pogled konfuzne, mreže metroa lako i brzo se prelazi sa jednog kraja grada na drugi i mišljenja smo da u gradu nijedan problem ne deluje nerešivo. Štaviše, život u Tokiju je uređen i doveden do savršenstva i svaki segment sistema perfektno funkcioniše pa ćete se nakon samo 12 sati boravka, a nakon prvog šoka po ulasku u košnicu, osećati kao kod kuće.

Izdvajamo 12 zanimljivijih predloga kojima možete upotpuniti svoj boravak u Tokiju, ukoliko imate dovoljno vremena.

 Izgubite se u uličicama grada

Jedan od najzastupljenijih klišea u vezi sa Tokiom, jeste slika nehumanih, krcatih raskrsnica. Shibuya raskrsnica, jedna je od simbola Tokia, prikazana i u filmu „Izgubljeni u prevodu“ Sofije Kopole. A dalje od glavnih raskrsnica dominiraju uske uličice sa slatkim kućicama i saksijama za cveće, posterima sa kawaii likovima i biciklima. Ponekad se tu nađe i neka slika, neki duplikat statue Tanuki-  jednog od božanstava. Čak i ukoliko se izgubite, možete naleteti na šarmantne delove grada a te slučajnosti mogu biti najbolji momenti koje ćete imati u Tokiju. Šetnjom po gradu uočićete razne građevine, skrivene hramove i lepe ulične dekoracije.

  • Jedite najsvežiji suši u životu na pijaci Tsukiji

 

Postoji verovatnoća da ćete se suočiti sa smrću kako biste došli do najboljeg sušija koji ste ikada probali, jer najvećom ribljom pijacom na svetu dominira potpuni haos pun različih kolica koja isporučuju ribu na sve strane, u punoj brzini, ponekad zaobilazeći jedni druge za nekoliko santimetara. Ali verujte nam, isplati se. Videćete tune koje su sečene veštim nožem stručnjaka, žive hobotnice koje talasaju svojim pipcima, jegulje koje pokušavaju da iskoče iz bazena i mnogo neverovatnih morskih stvorenja koje nikada pre niste sreli. Ali, najbolje tek dolazi nakon što preživite haos na pijaci! Sedite na jedan od štandova i nakon što posumnjate u svo znanje koje ste imali o sušiju, gledajući majstore kako seku ribu uhvaćenu nekoliko sati ranije, spretnim milovanjem njihovih noževa, očekuje vas pravo suši zadovoljstvo! Verujte, biće vam teško da shvatite da riba može biti tako dobrog ukusa.

Nabacite velike oči i sjajnu kožu za manje od 3 evra

Da li ste se ikada zabavljali kreveljeći se sa svojim prijateljima u kabini za fotografisanje? Pozdravite se sa starom verzijom jer kada jednom budete isprobali japanske, kabine za fotografisanje u kojima ste bili ranije delovaće toliko dosadno da nećete više zakoračiti ni u jednu. Ovo će vam sigurno biti jedna od smešnijih aktivnosti u Japanu da biste radije izgubili novčanik nego te fotografije. Kabine se uglavnom nalaze u Takeshita-dori u Harajuku i u Kyushu i lako se mogu primetiti zahvaljujući grupama tinejdžerki koje izlaze iz njih. Postoji mogućnost izbora različitih tema, ubacite 400 jena u automat i pustite da krene foto šut. Kada se završi fotografisanje prebacite se u fotošop odeljak, dodajte razne natpise, životinje, cvetne motive, promenite šminku, ofarbajte kosu u ljubičasto, dodajte plave oči… i kada istekne vreme stići će gotova vaša fotografija sa neverovatnim očima, sijajućom kožom i nogama dužim od tokijskog tornja. Ne stidite se da pitate za pomoć pošto može biti zbunjujuće za neiskusne.

Plačite od sreće kada pronađete pravu adresu

 

Svi gradovi na svetu imaju naziv ulice i redom poređane brojeve. Sa jedne strane su oznake parnih brojeva dok su neparni brojevi zgrada sa druge strane ulice. Lako je snaći se sa mapom u ruci i pronaći željenu adresu, zar ne? E pa ne! U Tokiju veoma mali broj ulica ima naziv, što znači da su adrese uglavnom označene po nazivu okruga, broju bloka i broju zgrade koji vrlo često predstavlja datum izgradnje! Sada zamislite sve to. Umesto da pratite redom brojeve morate da razmišljate u 3D-u. Ovo dovodi do velike zbrke. Ne samo turisti već i stanovnici Tokija idu okolo, kruže satima pokušavajući da shvate taj nelogičan raspored brojeva i nadaju se čudu! U ovim uslovima naći adresu zahvaljujući papirnoj mapi, kompasu i bez google maps-a je veoma teško a šanse da ćete se snaći na taj način, gotovo su nikakve.

Otkrijte svoju sudbinu- Senso-ji

 

Senso-ji je najstariji budistički hram u Tokiju koji se nalazi u tradicionalnom naselju Asakusa. Osim što je prelep, u njemu je uvek upaljen tamjan ozdravljena (koji će vam zadati kašalj ako mu priđete previše blizu) i jedan je od retkih hramova u Japanu gde možete da nađete O-mikuji – papir sreće, koji je preveden na engleski. Treba da izvučete drveni štapić iz kutije i da iz fioke koja nosi broj sa drvenog štapića izvadite papir. Kada nađete proruku, ukoliko vam je sreća zadovoljavajuća, možete je zadržati a ukoliko je loša, običaj je da zavežete traku papira za temelj hrama kako bi zla kob ostala u hramu a ne uz vas.

Pogledajte Tokio sa visine

Veoma je lako i potpuno besplatno doći do najboljeg vidikovca u gradu. Idite do Metropolitan Government Building-a u Shinjuku (koja je inače iskonstruisana tako da bude kao futuristička verzija Notre-Dame de Paris), popnite se na 52. sprat i to je to! Pogled koji sledi oboriće vas sa nogu i slika je koju ćete sa ponosom pokazivati.

(NE) Komirajte se hranom

Uz ogroman broj restorana (oko 80.000), Tokio slobodno može biti nazvan svetskom prestonicom hrane i ima mnogo koristi od bogate japanske kuhinje koja je jedna od najraznovrsnijih i najrazrađenijih gastronomskih kultura koje postoje na svetu. Japanska pažnja usmerena ka detaljima, čini ih genijima prezentacija, a insistiranje na najfinijim sastojcima u hrani može da promeni predstavu o tome šta je sve moguće u kulinarskim veštinama. Restorana je previše, ali ako vam je budžet ograničen, stotine i stotine manjih restorana brze hrane i izakayasa- mesta gde se služi piće i hrana mogu da budu adekvatna zamena. Na takvim mestima moći ćete fino da jedete ispod 5 eura. Svi očekuju da je japanska kuhinja veoma lagana, međutim, možete se lako prejesti. Jedna od omiljenih poslastica može vam biti okonomiyaki- srcolika palačinka koja se pravi od brašna i jaja, iseckanog kupusa i svega što vam padne na pamet. Japanci su ludi za slatkišima! Kada ugledate zmijolike redove Japanaca, prva pomisao je da nešto dele za džabe. Ali, ne. Oni strpljivo čekaju u redu da bi kupili neki slatkiš. Hrana je jednako dobra svuda u Japanu gde god da je kupite. Takođe, postoje i mini marketi sa čitavim izborom gotovih jela izuzetnog ukusa i ako tog dana ne želite da izađete u restoran, savršen su izbor za večeru ili za brz doručak. Na automatima, kojih je svuda po ulicama, možete kupiti sveže piće i toplu kafu u konzervi. Rezervišite kartu za jutarnju aukciju tune na pijaci i budite svedok tradicije Japana koju ne vidi veliki broj turista. Ne propustite ni najnoviji japanski hit- Robot restoran. Uživate u hrani dok vas šareni roboti zabavljaju sa svih strana i prave šou koji nikada niste videli. Tokio nudi najbolje opcije ljubiteljima restorana ali imajte u vidu da se mesta moraju unapred rezervisati jer su restorani često prepuni.

Hedonističke WC šolje

 Ne postoji izgovor da se ne provedete dobro u Tokiju jer su kod njih i wc šolje pravi spektakl, nećemo Vam otkrivati detalje, morate se uveriti sami!

Zabava u Akihabar kartingu

Na kraju, za one koji vole da se zabave i izlude predlažemo da obuku kostime i da se voze kroz Akihabar u kartingu.

Utisak je da vreme brže protiče u Tokiju nego bilo gde na svetu. Toliko je avantura koje mogu da se dožive, egzotičnih jela koje treba isprobati, znamenitosti koje treba obići, zanimljivosti koje treba razotkriti, da će vas Tokio naterati da poželite da možete da ne spavate uopšte, da unajmite još jedan stomak i da se teleportujete sa jedne strane grada na drugu.

Post Tags:
Milana Jakovljević

Leave a Reply: