Top
 

Otkrijte zašto Tajland “radi” iz stomaka

Svet putovanja / Azija  / Otkrijte zašto Tajland “radi” iz stomaka

Otkrijte zašto Tajland “radi” iz stomaka

Voćno egzotično carstvo

Na Tajlandu jednostavno MORATE probati šejkove od različitog voća kao što su: mango, ananas, banana, kokos, limeta i dragon fruit. Po kvalitetu bih izdvojila sledeće kombinacije: lubenica i đumbir, kokos i menta, mango i dragon fruit (crveni). Sjajni su i šejkovi od passion fruit – a u kombinaciji sa jagodom, lubenicom ili bananom. Passion fruit je voće koje u sebi sadrži izobilje antioksidanasa, vlakana, proteina ali i dosta gvoždja, pa u kombinacii sa jagodom ili lubenicom koje su izvor vitamina C, daju sok koji je dobar za korekciju anemije. Obezbedićete dovoljnu količinu vitaminima A i C i polifenolne antioksidanse, ukoliko popijete šejk od star fruit voća i đumbira. Indonežani mešaju star fruit sa jabukom i narandžom.  Moj favorit je šejk od momordica ili gac fruit-a. Ovo voće obiluje likopenom i beta-karotenom i često ga koriste u tretmanu kod visokog krvnog pritiska, dijabetesa pa čak i kod karcinoma. Od voćnog carstva na Tajlandu obavezno kupite na pijaci mangostin (kraljica voća). Ovo voće, pored vitamina i minerala, ima veliku koncentraciju ksantona, pa zato ima medicinsku upotrebu jer pokazuje antiinflamatorne, antibakterijske i antikancer efekte. Rambutan je voće koje obiluje vitaminom B3 značajnim za metabolizam jaglehidrata tj. njihovo konvertiranje u energuju je značajno za snižavanje nivoa holesterola i koronarnih srčanih oboljenja.  Topla preporuka sa moje strane je i liči jer ima više vitamina C nego limun i narandža. Njegova moć je u visokoj koncentraciji antioksidanata (flavonoidi kvercetin i kemferol, polifenol rutin potreban za jačanje krvnih sudova, proantocijanidini koji pokazuju antiviralnu aktivnost, uključujuči koksaki i herpes (simplex virus). Moram naglasiti da budete umereni u konzumaciji ličija jer to voće ima visok nivo šećera.

Jedino voće koje nisam probala zbog neprijatnog mirisa je durijan. Ovo voće ima dosta zdravstvenih benefita, ali hrabrima koji bi se usudili da probaju durijan, moram napomenuti da ne konzumiraju alkohol u isto vreme!

Važno je znati da u sve šejkove dodaju  šećer ili šerbet, tako da im OBAVEZNO naglasite ukoliko želite svoj napitak bez ikakvih zaslađivača.

 

Thai specijaliteti

Dosta jela vrede da se probaju, pre svega da biste istražili ukuse Tajlanda.

Svako glavno jelo može se pripremiti samo sa povrćem ili sa dodatkom morskih plodova, teletinom ili piletinom.

Većina thai jela se priprema i služi kao tečno jelo (curry – kari). Kariji su ljuti, osim ukoliko im ne napomenete da ne želite ljuto ili želite manje ljuto. Jedu se u kombinaciji sa porcijom pirinča.

U tajlandskoj kuhinji koristi se dosta začina. Glavni sastojci većine jela su:  limunova trava, mladi đumbir, beli luk, listovi od limete, kari, čili, ribji sos itd..

Salate se na Tajlandu uglavnom spremaju sa mesom ili morskim plodovima, pa može da posluže i kao glavno jelo. Salata koju treba probati na Taljandu je salata od zelene papaje (Som Tam), koja se sprema sa malo paradajza, kupusa, mladog graška, prepečenog kikirikija, belog luka, šečerne trske i ribljeg sosa. Slična salata je zelena mango salata (Yum Ma-Mueng). Baš po mom ukusu je salata od papaje, izvrsna salata pripremljena od svežeg povrća.

Od supa bih izdvojila Tom Yam, koja se najčešče priprema sa škampima – Tom Yam Goong. Esencijalni sastojci ove supe su: limonova trava, galangal, listovi limete, čili, gljive, paradajz i crni luk. Supa za svaku preporuku je Tom Kha Gai ili tradicionalna tajlandska supa od kokosovog mleka, gljiva i piletine.

Glavna  jela (curry) koja treba probati na Tajlandu su: Massaman curry, Phanaeng curry i Green curry, čiju osnovu čini kokosovo mleko, paste napravljene od različitih začina i meso ili morski plodovi. Jedino tradicionalno jelo koje nema kokosovo mleko i moram da naglasim – jako je ljuto, je Kaeng Pa . Turisti najviše traže Pad Thai, jako ukusno jelo od prženih pirinčanih nudli sa jajima, začnjeno tamarind i ribljim sosom, uz dodatak povrća i proteina po izboru (meso ili morski plodovi kao što su: škampi, krabe, lignje).

Sličan ukus ima Phat Si-Io pirinčane nudle sa tamnim soja sosom, kineske brokule i meso po izboru. I pored toga što je Sate (Satay) indonežansko jelo, ovo je prilika da probate autentični tajlandski pileći Sate (grilovano meso, sa začinima i sosom). Moo Nam Tok je jelo koje često biraju deca, jer je napravljeno od grilovanog svinjskog mesa, soka od limuna, crnog luka, ribljeg sosa i pirinča.

Pirinač se sperma na različite načine  ali preporučujem da probate prženi pirinač sa povrćem.

Kad ste na Tajlandu, neizbežo je da probate morsku hranu  kao što su sveže krabe, jastog, školjke, škapme i svakako riba (moja preporuka je red snapper).

Ljubitelje mesa će raspametiti patka sa đumbirom i šitake pečurke.

 

Na listi koju je objavio CNN Travel, od 50 najboljih jela na svetu 7 jela je iz Tajlanda:

  1. Tom Yam Goong
  2. Pad Thai
  3. Som Tam
  4. Massaman Curry
  5. Green Curry
  6. Prženi pirinač
  7. Moo Nam Tok.

 

Neodoljivi Thai slatkiši

Morate probati thai palačinke koje se najčešće spremaju na ulici na kokosovom puteru, sa bananom, čokoladnim premazom i kikirikijem!

Ljubitelji sladoleda mogu praviti sopstvenu kombinaciju ukusa, a moja preporuka je mix sa mlekom, borovnicama i kokosovim mrvicama.

Preporuka za avanturiste

Na ulici ćete naći različite bube, ali razočaraću vas da nemaju neki nutritivan efekat. Zadovoljite radoznalost pa pojedite neku škorpiju. Neretko možete naići i na plodove od lotusa, koje imaju ukus mladog oraha.

Tajland je mesto gde možete sprovesti dobar detoks program sa pravilnim izborom hrane, naravno, uključujuči sokove bogatih enzimima i antioksidansima, uz neizostavne tradicionalne Thai masaže, meditacije.

Okolina: sunce, more i zelena površina, uz sav taj raj na Zemlji, pružiće vam pomoć da očistite misli i snadbete telo i um pozitivnom energijom. Držaće vas do – vaše sledeće avanture na Tajland.

Jer, ko jednom okusi Tajland, uvek mu se rado vraća!

 

Pripremila: Dr. Dragica Zendelovska

Centar za Nutricionizam Organika Zendelovska

mail/ organika.mk@gmail.com

fb https://www.facebook.com/organika.eka

 

 

administrator

Leave a Reply: