Top
 

Šuma svetih majmuna

Šuma svetih majmuna

Zamislite šetnju kroz bujnu, zelenu šumu, u moru drveća čije grane obrasle lišćem vise skoro do zemlje. Možete čuti zvuk vode koja šušti u daljini i osetiti miris egzotičnog cveća u vazduhu. Ako zađete iza ćoška odjednom ćete se naći na proplanku, ali niste sami.

Oko vas se nalazi više od 50 majmuna koji sede na zemlji, ljuljaju se sa drveća, leškare na stenama i trče sa jednog mesta na drugo. Neki od njih mirno ljušte bananu, drugi izgledaju kao da se  raspravljaju između sebe, majka čisti svoje mladunče od insekata, dok ostali sede i posmatraju. Pre nego što shvatite, jedan od majmuna vam trči u susret, neviđenom brzinom, zbog banane koju držite u ruci.

Dobrodošli u šumu svetih majmuna!

Svetilište majmuna, takođe poznato kao “Mandala Wisata Wenera Wana”, je samo na nekoliko minuta šetnje od centra Ubuda i jedno je od glavnih turističkih atrakcija koja se ne sme propustiti.

Pre nego što uđete, proverite da li su hrana i piće koje nosite bezbedno ušuškani u vašem rancu. Isto važi i za naočare i druge stvari koje nosite sa sobom. Mali makaki majmuni nisu toliko slatki i naivni kao što izgledaju! Ali pored njihove radoznalosti i pomalo lopovske prirode, nema razloga za strah.

Za ulaznicu od oko 2 evra kretanje kroz šumu je sasvim slobodno. Ipak savetuje se da se držite staza, iz bezbednosnih razloga. Ne brinite, majmuni će vam prići dovoljno blizu, možda i previše za nečiji ukus.

Šuma je dom za oko 350 do 500 dugorepih makaki majmuna, koji su podeljeni u četiri grupe. Svaka grupa naseljava svoj deo šume, a obično se ne mešaju jedni sa drugima.

Vernici balinežanskog hinduizma veruju da su majmuni otelovljenje i pozitivnih i negativnih sila. Na primer majmuni koji kradu žetvu seljaka smatraju se negativnim silama, ali majmuni koji naseljavaju delove svete šume i balinežanske hinduističke hramove smatraju se zaštitnicima ovih lokacija od zlih duhova tako da su poštovani i o njima se brine.

Provedite svoje vreme diveći se i uživajući u lepotama oko vas. Ovde se nalaze tri hrama, mnogo mirisnog cveća, mostova za šetnju i vodopada koje treba otkriti.

Post Tags:
Milana Jakovljević

Leave a Reply: