Top
 

Šri Lanka za 15 dana

Šri Lanka za 15 dana

Ovo očaravajuće ostrvo je poznato po svojoj bogatoj baštini drevnih hramova, istorijskih tvrđava, prelepih obala i nacionalnim parkovima, slavno je opisao Marko Polo kao jedno od najfinijih ostrva na svetu.  Sa istorijom dugom hiljadama godina, romantični pejzaži među  planinama,  vrtovi zelenog čaja, zlatne plaže, ljubazan narod, kolekcije budističke umetnosti i arhitekture, ova zemlja uliva strahopoštovanje tihom, tinjajućom,  prirodnom  lepotom.

Kolombo

Pokušajte da izdvojite bar dva dana za razgledanje Kolomba, glavnog grada, kako biste upili sve njegove sadržaje i osetili njegovu energičnost.

Grad sa  647 hiljada stanovnika,  pun kontrasta, od visokih  impresivnih zgrada u kolonijalnom stilu,  velikih parkova i jezera, čudnih i jezivih hramova, do prometnih i haotičnih uskih ulica, prepunih ljudi  koji se utrkuju da kupe najnovije trendove.

Na svakom koraku je poneki tuk-tuk, čiji će Vas vozač proganjati dok ne pristanete na vožnju. Pristanite, uskočite  i pustite da vas provozaju i upoznaju sa zanimljivim atrakcija Kolomba, uštedeće Vam vreme i sačuvati od toplotnog udara.

Svoj dan zaokružite šetnjom po Galle Face Green, prostranoj zelenoj površini na samoj  obali mora. Uživajte u zalasku sunca i ukusnim zalogajima ulične hrane koja je dostupna kod brojnih uličnih prodavaca po vrlo pristupačnim cenema,  koji jeftino prodaju neke od specijaliteta Šri Lanke.

Ukoliko ste raspoloženi pridružite se meštanima u kriketu, fudbalu, puštanju zmajeva ili samo sedite i uživajte.

Galle

Svakako poseban način da stignete do Galle-a je da ujutru uzmete ekspresni voz od Kolomba i uživate u divnom putu  duž jugoistočne obale Šri Lanke sa prelepim pogledom na more.  U ovom starom gradiću  čeka vas oko 400 istorijskih kuća, džamija, crkava i starih vladinih zgrada.

Stari deo Gale, Gale Fort, izgradili su Holanđani 1663.godine. To je arhitektonsko remek delo, u starom kolonijalnom evropskom gradu.  Okruženo je  morem sa tri strane i zidinama celom dužinom. Dopašće vam se šetnja uskim ulicama, jedinstvene  umetničke  galerije,  ručak  u nekom od kafića ili restorana. Novi deo grada se  ne može uporediti sa Galle Fort, ali vredi posete, kako biste stekli pravi utisak o kontrastima ova dva dela grada. Galle International Cricket Stadium svakako je nezaobilazan kao i Dutch Market, 300 godina stara pijaca, puna svežih proizvoda, voća i povrća ali i lokalne vreve i gužve.

Ne propustite poslepodnevnu šetnju po tvrđavi i uživajte u zalasku sunca i divnom pogledu na okean, sa stene na južnom kraju zidina. Na jugoistočnom kraju je svetionik koji još uvek radi, 18 metara visok, a tu je i plaža  koja se toplo preporučuje.

Unawatuna Bay pruža mogućnost  sigurnog plivanja i ronjenja, jer je zaštićen grebenima. Ovo mesto je  povezano sa legendom tradicionalne Ramaiana priče. Kada je ranjen ratnik Lakshman, poslat je bog majmuna Hanuman da donese himalajsku biljku radi izlečenja. Kako je zaboravio ime biljke, odvalio je komad Himalaja, nosio ga na leđima i razbacao po ovom mestu.

Galle je mesto iz kog morate poneti neki suveni, poput ručno izrađene čipke ili neki komad nakita od zlata ili plavog safira. Završite svoj dan uz tradicionalnu večeru, pirinač i kari na krovu restorana Mama’s sa spektakularnim pogledom na grad. Uprkos proticanju vremena i mnogobrojnim promenama Galle i dalje zadržava kao nekoliko drugih gradova u Šri Lanci, atmosferu prošlih vremena.

Mirissa

Mirissa i njene prijatne peščane plaže  pretvaraju snove i vizije tropskog  raja u svakodnevnu realnost.
Smeštena u neposrednoj blizini južnog kraja  ostrva Šri Lanke i samo oko 200 km od Ekvatora,  plaža u obliku polumeseca je idealno mesto da leškarite, opustite se i zaboravite na sve probleme. U hladu među palmama, s  vremena na vreme uljuljkanu tišinu može prekinuti zvuk kokosa koji pada na tlo.

Mirisa odiše meditacijom .Jedini stres je ako vas neki  od prodavaca na plaži gnjavi, sve ostalo je samo blaženstvo. Mirisa je odlično mesto za plivanje, ali i surferi su potpuno zadovoljni uslovima za uživanje u njihovom sportu. Pronađite kutak  da spustite svoj peškir, vodite računa o svom tenu, jer ćete  ostati duže nego što ste planirali. Ova obala, između Unawatune i Tangale, je upakovana u prelepe bele plaže pa lako možete da pređete s jedne na drugu.

U večernjim satima, plaža se transformiše u restoran koji služi ukusne plodove mora. Mirisa je popularno mesto za posmatranje kitova i delfina, kao i avanture ronjenja.

Tangalle

Pratite obalu južnije i stići ćete do kapije za  drugi  raj, plažu Tangale.  Zamislite belu peščanu plažu koja se proteže u nedogled sa prelepom tirkiznom vodom, divlju  i netaknutu, bez gužve,nekima,  lepšu od Mirise. Bacite se na mek pesak, sa predivnim pogledom na topli Indijski okean, zaplivajte u moru, prepustite svoj ten blagotvornom suncu. Mesto je idealno  za surfovanje , posmatranje kitova  i ronjenje.
Prošetajte se plažom posle podne,potražite morske kornjače i uživajte u zalasku sunca. Ako Vam  je more isuviše  nemirno i  kupanje nije moguće,  učinite to u zaštićenim uvalama i nećete biti uskraćeni za ovaj  morski užitak.

Yala nacionalni park

Yala je najpoznatiji nacionalni park u Šri Lanci. Ovde se mogu videti slonovi, jeleni, krokodili, bufala, divlje svinje, majmuni i mnoštvo šarenih ptica. Ukoliko budete imali sreće možete videti i stidljivog leoparda.

Ovo izolovano ostrvo od  kopna,  s teškim padavinama dva dijagonalna monsuna, gde je  širokogruda priroda podarila spektar  varijacija klime i biodiverziteta celog kontinenta,  jednom mestu. Nalazi se u jugoistočnom delu Šri Lanke  u   niziji  na dugoj obali, isprekidana stenovitim izdancima, prvi je rezervat na svetu koji već 2000 godina čuva prirodna utočišta mnogim vrstama.

Ella

Nakon safarija u Yala nacionalnom parku, smestite se u planinsko selo Ela u srcu Šri Lanke. Ela je neverovatno zelena i bujna, usred plantaža čaja okružena planinama visokim i do 2000m, hramovima , vodopadima i vidikovcima. To je mirno selo sa prelepim krajolikom. Prošetajte se planinama ili obiđite neku od fabrika čaja u okolini. U nekoj od noći, sjaj zvezda zamenite romantičnim sjajem sa svetionika Great Basses na južnoj obali. Probajte najbolju domaću hranu u nekom od pansiona.

Ella-Kandy

Najlepše putovanje vozom u Šri Lanci je ono između Ele i Kandija. To je dugo putovanje,7 sati, ali sa prelepim pejzažima planina koji se naziru, plantažama čaja, nemirnim vodopadima,dok se voz provlači  kroz oblake magle i izmaglice, zadivljujuća atmosfera,  zavređuju svaki minut vaše pažnje i pozornosti.

Isto tako, posmatranje sela i meštana koji ulaze i izlaze sa voza na svakoj stanici je fascinirajuće i pruža uvid na svakodnevni život u Šri Lanci. Samo putovanje uključuje i lokalne specijalitete s obzirom da na svakoj stanici prodavci ulaze i izlaze nudeći grickalice i piće.

Kandy

Ovaj veliki grad se nalazi na platou koji je okružen planinama, deo je svetske baštine, a pravo autentično iskustvo se može steći tokom Esala Perahera festivala, leti. Poznat  je po hramu Svetog zuba,kuće najvažnije budističke relikvije-zuba samog Bude. Poseta hramu je veoma posebna i pomalo mistična. Royal  Botanical garden je najveći botanički vrt na celom ostrvu i rezidencija je velikom broju različitih biljaka, nekih starih čak stotinu godina.

Sigiriya

Sigirija ili Lavlja stena je ogromna stena visine 200m koja se nalazi usred džungle. Sigirija je nekada bila prestonica Šri Lanke, gde je kraljevski dvor bio na vrhu stene. Niz galerija i stepeništa koja se slivaju iz usta ogromnog lava od cigle i maltera. Drevne  ruševine  okružene su baštama, barama i veličanstvenim freskama. Potrebno je malo truda da bi se stepenicama stiglo na vrh, ali je pogled neprocenjiv.

Polonnaruwa

Polonnaruwa je jedan od  drevnih gradova Šri Lanke, pored  Sigirija i Anuradhapura.

Od Sigerije potrebno je samo sat vremena vožnje do drevnog grada Polonnaruwve. Tokom tri veka  je bila prestonica Šri Lanke, komercijalni i verski centar. Drevni grad je prepun starih hramova i ruševina grobova, hramova, statua  koje se nalaze usred džungle.

Iznajmite bicikli i provozajte se oko hramova, pratite svoj ritam i utapajuću  atmosferu ovih predela, istražite primere Sinhalese  umetnosti i arhitekture.

Ukoliko želite da istražite još drevnih ruševina nakon Polonaruve, sledi Anuradhapura, najveći i najstariji od drevnih gradova smešten između Polonaruve i Negomba, samo malo severnije. Ruševine se prostiru na velikom prostoru od 40 metara kvadratnih.

Negombo

Zaputite se na zapadnu obalu, do grada Negombo. Ovaj grad  je bliži aerodromu od Kolomba, na samo 20 minuta i odlično je mesto za „čekanje“ leta. Ima malu luku, ekonomija se zasniva na vekovima staroj ribarskoj industriji i turizmu. Tokom holandske i portugalske invazije korišćen je kao trgovačka luka. Dužina kanala od 100km  koji prolazi kroz grad, i dalje se koristi i to je atrakcija za one koji žele da vide zemlju iz drugačije perspektive.

Uživajte u Negombu odmarajući se na plaži ili ručajte u nekom od mnogobrojnih odmarališta smeštenih na samoj obali uz zvuke talasa.

Plaže su mirne i neistražene, rekreativni sportovi  kao što su ronjenje i surfovanje su poznati među turistima. Muthurajawela Marsh of Negombo laguna je  južno od grada i jedinstveno je močvarno stanište.

Negombo ima većinu rimokatolika još od evropske kolonizacije pa je poznat kao Mali Rim zbog portugalske ere  u gradnji  sakralne arhitekture.

Post Tags:
Milana Jakovljević

Leave a Reply: