Top
 

Samostalna organizacija putovanja ili preko agencije – daleke destinacije

Svet putovanja / Oko sveta  / Samostalna organizacija putovanja ili preko agencije – daleke destinacije

Samostalna organizacija putovanja ili preko agencije – daleke destinacije

Mnogo pitanja ste nam postavljali dok smo bili na Tajlandu, ali ovo se izdvojilo

Samostalna organizacija putovanja ILI putovanje preko agencije – šta je bolje?

Da li je bolje samostalno organizovati putovanje ili ići preko agencije na Tajland ili neku drugu egzotičnu destinaciju?

Vagali smo, MNOGO!

Prva stvar koju morate sa sobom da rasčistite je – ŠTA VI OČEKUJETE OD PUTOVANJA?

Ima ljudi (a i sami smo deo te sekte) koja voli sve sama da smišlja, organizuje, planira. Mnogi ih zovu pustolovi, avanturisti, ludaci… Neki su backpackeri (oni koji krenu na put oko sveta samo sa jednim rancem)… Drugi vole egzotiku i luksuz pa se spakuju u 2 kofera i obilaze fensi resorte. A ima i onih koji vole malo jedno, malo drugo, pa za svaki slučaj u jedan kofer ubace i malo veći ranac, jer nikad se ne zna…

Dakle, odgovorite sebi kakav ste vi putnik?

Šta očekujete od putovanja? Šta volite? Šta vas uzbuđuje?

Kada iskreno odgovorite sebi na ova pitanja, red je da razmislite malo i o organizaciji!

Bez organizacije – nema dobrog putovanja!

Ako kasnite, ako ne možete da završite svoje dnevne obaveze na vreme, ako stalno kaskate za vremenom, onda zaboravite na samostalnu organizaciju putovanja.

Zašto? Zato što, ako samo jedan detalj ne uklopite kako treba, odmor i zabava će se pretvoriti u pakao.

Kako sve to isplanirati?

Putovanje na Šri Lanku smo organizovali sami. Zato vam sada dajemo ultimativni vodič kako smo to uradili. Evo liste koju smo pratili kako bismo pokrili sve detalje.

Samostalna organizacija putovanja u praksi

Kako biste organizovali putovanje na daleku destinaciju potrebno je da:

 • Prvo odredite zemlju ili putanju (zemlje koje želite da posetite i kojim redosledom)
 • Odredite koliki budžet imate za putovanje (ako vas zanima kako da uštedite kliknite ovde)
 • Odredite koliko vremena želite da provedete na putovanju
 • Napravite rutu kojom ćete ići – detaljno od mesta do mesta (izlete realno možete menjati, ali rutu ne baš- zbog smeštaja i transfera)
 • Da li vam treba viza i kada i gde podneti zahtev za vizu?
 • Da li postoji naša ambasada i kome se javiti u slučaju gubljenja dokumenta ili vanrednih situacija
 • Kada je najbolje vreme putovati? Da li postoji opasnost od vremenskih nepogoda? Veoma je bitno da shvatite da nekad niska cena karte ne znači da ste postali ekspert u nalaženju karte već da jednostavno nije sezona i da vas tamo može sačekati kiša npr, svaki dan- non stop. A onda vam džabe svo planiranje ovog sveta. Pogotovo ako ste krenuli u istraživanje najlepših plaža jer nema te plaže koja je lepa dok pada kiša. Nema!
 • Istražiti ski staze ili plaže
 • Istražiti da li vam je, kao turisti, dozvoljeno da posećujete objekte/mesta (zbog vojske ili religije, na primer, negde baš i niste dobrodošli)
 • Da li smete da fotografišete i snimate na određenim mestima?
 • Da li smete da snimate dronom?
 • Da li postoji neki zakon o bezbednosti koji morate da znate (kao što na primer u Veneciji možete platiti kaznu ako hranite golubove!) ili o prenošenju lekova koje na primer morate da konzimirate
 • Gde je dobra hrana i kafa?
 • Da li uplatiti hranu hotelu ili jesti napolju (ako, na primer, odete na neko ostrvo na Maldivima, ako ne uplatite hranu u resortu, pitanje je da li ćete išta pronaći za jelo u okolini jer je većina ostrva u fazonu jedan resort -jedno ostrvo – tako da vam hrana može biti skuplja nego ceo put…)
 • U kojoj menjačnici je dobar kurs? (potražite natpis „No comission“)
 • Da li postoji opasnost od neke bolesti? Da li je potrebna vakcinacija pre putovanja?
 • Da li postoje neke opasnosti?
 • Kakav je narod? Da li su miroljubivi? Da li su prevaranti? Da li su možda opasni po turiste?
 • Idete sa detetom? Dobro proverite koje sve mere bezbednosti morate preduzeti
 • Da li postoje životinje kojih se morate čuvati? (npr. majmuni kradu dragocenosti, zmije…)
 • Koju vodu da pijete i da li da pijete aktivni ugalj preventivno?
 • Plan puta i sve detalje morate imati na papiru jer svi znamo da uređaji mogu da polude kad se nađu u stranoj zemlji!
 • Za svaki slučaj, morate imati u telefonu i ove stvarno korisne aplikacije za putovanja!
 • Obavezno morate na budžet koji imate dodati još barem 20% novca za nepredviđene troškove
 • Pakovanje i priprema za put – šta spakovati i kako ne pretarti – pogledajte ovde naš vodič za pakovanje 

Ono što je sigurno to je da vam treba minimum mesec dana istraživanja, ako želite da sve ispadne onako kako treba.

Obratite pažnju da se narodi van Evrope nekad mnogo razlikuju od nas! Imaju drugačiji model ponašanja i drugačiju  tradiciju i apsolutno niko od njih se neće prilagođavati vama. Vi morate da se prilagodite njima u svakom smislu te reči. I baš zato vam skrećemo pažnju na to da istražite tradiciju i religiju jer po tome možete mnogo da saznate o zemlji u koju idete. Ipak, vi ste gost i od vas se očekuje da poštujete zemlju i narod te zemlje.

DANAK NEISKUSTVU ili UŽIVANJE

Još jedno važno pitanje – da li ste ikada organizovali sami putovanje po Evropi ili na neko more kao što je Grčka ili Crna Gora? Setite se, kako vam je išlo? Da li ste uživali ili ste se nervirali? Da li ste uspeli ili ste napravili neku veliku grešku? Koliko vam je trebalo vremena sve to da organizujete? Da li ste na kraju bili zadovoljni ili vam je nešto ipak falilo?

Šta se nama desilo?

Mi putujemo zajedno poslednjih 8 godina. Svašta smo probali, svašta smo videli, a svašta nam se i izdešavalo na putovanjima…

 • Jednom prilikom su nam slomili OBA kofera i morali smo da kupimo nove (ekstra trošak…)
 • Drugi put smo rezervisali transfer za pogrešan aerodrom
 • Treći put nam se desilo da platimo taksi 10x više od aerodroma do hotela nego što je realno jer nismo istražili kakve su cene
 • Četvrti put su nas naveli da kupimo neko ulje protiv komaraca i za to smo dali 10e umesto 1e ( a tamo skoro i da nismo videli komarca…)
 • Peti put su nam izgubili kofere, a u koferu nam je bio plan puta, ruta i ostale informacije tako da smo, 2 dana dok smo čekali kofere, ponovo istraživali šta bismo sve mogli da radimo, gde menjati novac, jesti i ostalo…

Zašto vam na sve ovo skrećemo pažnju? Ovo sve može da vam se desi i sa agencijom i bez agencije. ALI pitanje je kakva bi bila vaša reakcija? Da li biste od limuna napravili limunadu ili biste se ljutili, bili nervozni i upropastili to putovanje?

Da li možete da podneste svoje greške, da ih priznate i da ih ispravite ili ste od onih koji bi se žalali i isterivali pravdu na aerodromu danima, na primer?

Da li ste spremi da podnesete ako pogrešite, ako zalutate, ako vas prevare, ako izgubite nešto, ako nešto zaboravite…?

ODGOVORI ISKRENO

Kada iskreno sebi odgovoriš na sva ova pitanja koja smo ti postavili dobićeš odgovor da li je za tebe bolje da putuješ preko agencije ili da samostalno planiraš svoje putovanje.

Mi smo probali i jedno i drugo i naravno da ćemo u budućnosti putovati i dalje na oba načina.

Kada nam treba avantura i kada imamo višak vremena planiraćemo sami. Kada nam treba pravi odmor, sigurnost i kada nemamo vremena- putovaćemo preko agencije.

O agencijama

Kako izabrati agenciju? 

Prvo pogledajte njihove aranžmane i smeštaj. Šta najviše prodaju i u čemu su eksperti? Da li imaju sjajnu ponudu za destinaciju koju vi želite?

Kod nekih agencija možete rezervisati samo avio karte, a kod drugih smeštaj. Ako imate dosta vremena za istraživanje, nekad stvarno mnogo možete da uštedite kod ovakvog načina organizacije putovanja.

Postoje agencije koje vam mogu pomoći u planiranju individualnog putovanja. To znači da će vam oni sve organizovati i rezervisati, ali računajte da ćete biti sami na destinaciji ili ćete platiti dodatno usluge vodiča.

Sa druge strane postoje agencije koje imaju grupne polaske za određene destinacije. Kod grupnih putovanja vodiči su vam najvažniji jer oni drže sve konce ????

E sad, prave agencije – kojima je stvarno važno da vi kao putnik dobijete najbolje moguće putovanje za vas će vam dati savete u vezi putovanja koje planirate. Da, možete da odete ili kontaktirate agenciju i raspitate se koja je najbolja opcija za vas, pa čak i ako planirate sve da isplanirate sami.

ANALIZA

Samostalna organizacija putovanja podrazumeva analizu. Mnogo analiziranja.

Vi uvek možete da uzmete aranžman bilo koje turističke agencije i da ga raščlanite na delove, pa potom da probate sami da pronađete online sve što oni nude u toj ponudi.

Dakle saberete avio prevoz, transfere, hotele, ekskurzije i videćete šta vam je jeftinija i bolja opcija. S tim što morate računati na to da su vodiči i agencija već upoznati sa destinacijom, pa vi ne morate ništa posebno da istražujete. Osim da pročitate njihova uputstva i da ih se pridržavate. Takođe nema stresa oko prevoza i smeštaja, jer ako se nešto zezne agencija mora da sredi, pa je to mnogo bolja opcija (čitaj pitanja iznad ponovo, ako ti nešto nije jasno…)

ZA KRAJ

Postoji, rekli bismo, komforna i avanturistička opcija ????

Komforna preko agencije – gde imate sve osigurano, na dohvat ruke i uvek vam je tu neko da vam se nađe. Neko će vam napraviti plan puta, predložiti vam šta da vidite na osnovu onoga što vas zanima, srediti vizu, transfere i sve ostalo. Na vama je samo da se opustite i pratite grupu. Ali i ako ne želite da pratite grupu, opet imate vodiča na raspolaganju kad vam i ako vam bude potreban.

Avanturistička – samostalno planiranje putovanja – za sve one koji su pustolovi u duši. Za sve koji vole da upoznaju destinaciju prvo preko googla, a onda i preko vodiča i mapa koje pokupe na aerodromu. Za sve one koji su organizovani i one koji vole liste i precrtavanje obavljenih zadataka ???? Za sve one koji vole da istražuju nepoznato i da se upuštaju u avanture za koje se nikad ne zna šta će im doneti.

Niko ne kaže a preko agencije nećete dobiti avanturu ako to želite, samo što putovanje preko (prave i sigurne!) agencije može umanjiti stres ako nešto krene naopako ili ako niste baš neki maher u organizaciji, na primer…

AKO PITATE NAS

Najbolje je da slušate sebe. Šta vam kaže instikt? Da li možete sami ili vam ipak treba pomoć? Mi se snalazimo svuda. Ali benefite putovanja preko agencije ne odbijamo. Svima nama treba odmor. Samo je pitanje koliko poznajete sebe. Zato odgovorite iskreno sebi na ova pitanja koja smo vam postavili i znaćete šta je najbolje za vas.

I za kraj jedan predlog – ako prvi put napuštate Evropu, a želite nešto egzotično, mi vam predlažemo TAJLAND. Tajland je divna zemlja, zemlja osmeha, zanimljivih običaja i dobre hrane. Više o Tajlandu u nekom novom tekstu, a do tad pogledajte naše vlogove iz ove prelepe zemlje i obavezno se prijavite na naš YouTube kanal ????

Post Tags:
administrator

Leave a Reply: