Top
 

Rabat – sramežljiva prestonica

Svet putovanja / Afrika  / Rabat – sramežljiva prestonica

Rabat – sramežljiva prestonica

Ni veličinom, niti „ duhom „ se za Rabat ne bi moglo reći da je prestonica Maroka.

Nalazi se na ušću reke Bou Regreg u Atlantski okean I predstavlja pravno I političko sedište Maroka. Jedan je od četiri “ kraljevska grada “ ove nestvarne zemlje.

Džamija Hassan

Naš obilazak čudesno mirne prestonice započinjemo posetom Džamije Hassan, koja je I najpoznatije obeležje I jedan od najvećih poduhvata Almohada. Sultan Yacoub Al Mansour započeo je 1195. Godine izgradnju ogromnog minareta sa željom da taj minaret bude najviši u muslimanskom svetu. Međutim, želja mu se nije ispunila, te je nakon njegove smrti prestalo sa izgradnjom istog, koji i dan danas stoji na 40 metara visine. Džamija koja se ovde nalazila stradala je u razornom zemljotresu, te danas to predstavlja ogroman , lepo uređen , popločan plato, sa stubovima koji ukazuju da je nekada tu džamija postojala.

rabat, morocco, hassan mosque

Plato Džamije Hassan u Rabatu


Mouzolej Mohammeda V

Sa platoa možemo prići mauzoleju Mohammeda V. Ovaj mauzolej predstavlja grobno mesto I dede I oca današnjeg Marokanskog vladara, Mohammeda VI. Mauzolej je nastao nakon proglašenja nezavisnosti Maroka. Izgrađen je u tradicionalnom marokanskom stilu, bogato ukrašen raskošnim mozaicima.

mousoleum mohammed V, muzej muhameda V , rabat, maroko,

Unutrašnjost Mauzoleja I grobnica Mohammeda V u Rabatu


Ovaj mauzolej predstavlja jedan od najuglednijih spomenika današnje Marokanske države. Nemuslimanskom življu je dozvoljen ulazak u mauzolej, što je retkost u brojnim građevinama u Maroku, pa I u čitavoj Severnoj Africi.

 

mousoleum mohammed V, mauzolej muhameda V, rabat, maroko

Mauzolej Mohammeda V u Rabatu


Kraljevska palata

Pored spoljnih zidina Kraljevske  palate El Mechouar smo imali priliku samo da prošetamo I da im mahnemo. Turistima je zabranjen ulaz u palatu, koja je ogromna I bukvalno predstavlja grad za sebe.

 

rabat, maroko

Deo Kraljevske palate u Rabatu


Medina u Rabatu

Obilazak dalje nastavljamo, kako drugo, nego medinom. Medina u Rabatu je tog dana, najviše podsećala na stari buvljak. U fazi je renoviranja, pa je potpuno razrovana. No, lokalce ni to nije sprečilo da ponosno izlože svoje proizvode. Obložena je  fontanama, rijadima , džamijama. Kao i skoro sve medine u Maroku, poprilično je “ živa “.

Na samom izlasku iz medine nailazimo na OUDAYA KASBAH , predivnu tvrđavu, kao I njenu fantastičnu glavnu kapiju BAB EL OUDAIA.

Ova kapija predstavlja jedan od najupečaljivijih prizora u samom Rabatu i svakako je jedan od najlepših mavarskih spomenika. Nju je podigao almohadski sultan Yacoub al Mansour 1195. Godine. Iste godine kada je otpočeo i gradnju minareta džamije Hassan. Kapija je oličenje jednostavnosti i smatra se remek delom geometrijskog ornamenta.

oudaya kasbah, rabat, maroko

OUDAYA KASBAH, Rabat


Nakon što se prođe Bab Oudaia , dolazi se do same tvrđave. To je zapravo čitava četvrt Rabata, sastavljena od mnoštva uličica obojenih plavo belim fasadama. Laganom šetnjom kroz kazbu stižemo do predivnog vidikovca, odakle se pruža pogled na okean.

Atlantic ocean, rabat , morocco, maroko, atlantik

Pogled na okean u Rabatu sa tvrđave

Sa ovog mesta, kao i sa terase kafea Maure, gde smo pili tradicionalni marokanski čaj od nane, a koji se takođe nalazi u blizini, možemo videti stari gusarski grad Sale i ušće Bou Regreg reke u okean.

Šetnjom ulicama Rabata dolazimo do zaključka da Rabat odlikuje  tipičan francuski kolonijalni izgled, koji je uklopljen u tradicionalnu arhitekturu Severne Afrike.Glavni bulevar, kao I ostale uličice su toga dana bile poprilično puste.

rabat, morocco, maroko

Ulice Rabata


Iako nije grad u kome možete osetiti tu posebnu vrstu Marokanskog uzbuđenja, Rabat svakako vredi posetiti, makar zbog kulture, tradicije, čistote i smirenosti koju u sebi nosi.

Tijana Krstić

Instagram : tijanas__world

 

administrator

Leave a Reply: