Top
 

Najlepša ostrva na Tajlandu

Najlepša ostrva na Tajlandu

Koh Mook

Koh Mook se nalazi u Andamanskom moru zapadno od kopnenog dela Tajlanda. Koh Mook i okolna ostrva poput Koh Ngai i Koh Kradan još uvek su slabo posećena i nalaze se van utabanih turističkih staza.  Koh Mook je mirno ostrvo na kome nećete pronaći bogat noćni život ali ćete pronaći spokoj, osećanje udaljenosti  i unutrašnjeg mira.  U malenom selu Koh Mook nalaze se restorančići i nekoliko radnji u kojima se možete snabdeti pićem, hranom i drugim potrepštinama. Svakako vas očekuje potpuno opuštanje po rajskim plažama kao što su Sivalai i Haad Farang.  Tu je i nezaobilazni izlet do čuvene Smaragdne pećine.

Chicken island (Koh Gai)

Chicken Island ili Koh Gai nalazi se u jugozapadnim vodama Tajlanda, blizu kopnenog dela  Ao Nang. Budući da na ostrvu ne postoji infrastruktura pa ni smeštaj, ostrvo se može posetiti prilikom jednodnevnog izleta – samostalno ili u organizovanoj poseti.  Za vreme oseke praktično ćete imati priliku da hodate između dva ostrva –  voda se povlači i postaje plitka, pa  ćete imati osećaj da hodate po njenoj površini.  Ako prošetate do susednog ostrva  Koh Tub naići ćete na minijaturnu radnju  u kojoj možete  kupiti užinu i piće. Sa malog vidikovca pruža se prelep pogled.

Koh Phayam

Koh Phayam je ostrvo koje se nalazi u Andamanskom moru, u blizini grada Ranong i nedaleko od granice sa Burmom. Uprkos činjenici da je i ovo ostrvo oaza mira, ono postaje sve popularnije zbog svog bogatog sadržaja.  Sa malim hramom u samom pristaništu, dugim vijugavim plažama, šumama mangrova koje se mogu obići kajakom, ovo ostrvo ima posebnu harizmu i energiju.  Mogući su i mnogobrojni izleti na susedna ostrva.

Koh Samui

Sa druge strane Tajlanda, u  tajlandskom zalivu, nalazi se Koh Samui, treće po veličini ostrvo Tajlanda. Pored Phuketa, Samui  predstavlja najpopularniju destinaciju među turistima. Na Kokosovom ostrvu, kako ga  ponekad još nazivaju, naći ćete prelepe plaže sa jedinstvenim sadržajem za turiste, plaže koje plene prirodnim lepotama, veličanstvene hramove  i Bude, tržne centre, noćne pijace sa uličnom hranom i suvenirima, restorane, barove, klubove i još bezbroj sadržaja. Izleti kroz džunglu, poseta ribarskom selu, vožnje skuterima, masaže  – Samui ima sve.

Samui je polazna tačka za istraživanje okolnih ostrva u tajlandskom zalivu.  Ang Thong nacionalni park, Koh Madsum, Koh Phangan i Koh Tao se nalaze blizu i vredi ih posetiti, budući da su sva ova ostrva različita.

Koh Phangan

Koh Phangan je udaljen od Samuija tridesetominutnom vožnjom brodom. Ovo ostrvo je poznato u svetu  po svojim divljim i nezaboravnim  Full Moon žurkama koje se organizuju jednom mesečno, kada je pun mesec.  Mnogi posetioci dolaze samo zbog ovog događaja, ali Phangan ima da pruži daleko više od toga. Preostale tri nedelje u mesecu kada ostrvo nije okupirano žurkom, Phangan je  mirno mesto ali kao i Samui, obiluje bogatim sadržajima. Obilazak ostrva po nepristupačnim plažama brodićem, hramovi, vodopadi, džungla, vidikovci, centri za jogu, meditaciju.  Kada se umorite od svega, u sezoni ćete naći masažu koja će vas potpuno relaksirati skoro na svakom koraku.

Koh Tao

Koh Tao je treće ostrvo na jugu tajlandskog zaliva i veoma je popularno među turistima. Jedinstven  podvodni svet ćete naći upravo ovde. Očuvani korali, mnogobrojne šarene ribice i pegave raže privlače ronioce iz celog sveta.  Taj podvodni svet buja skoro pri samoj povrsini vode, tako da ukoliko niste spremni da zaronite dublje, dovoljno je da imate masku i disaljku. Ostrvo privlači i izletnike koji vole da partijaju na čuvenoj Sairee plaži. Koh Tao obiluje  rajskim  plažama  i fantastičnim  vidikovcima, kao što je John Suwan.  Ne zaboravite fotoaparat.

Koh Chang

Ostrvo Koh Chang nalazi se u severoistočnom delu tajlandskog zaliva i u blizini granice sa Kambodžom. Ostrvo Slona, kako ga još zovu,  turisti još uvek ne posećuju masovno kao što posećuju južna ostrva.  Koh Chang je najudobnije obići skuterom i to u sopstvenoj organizaciji.  U unutrašnjosti ostrva prostire se gusta džungla. Obala obiluje lepim plažama, raštrkanim malim selima a plitka voda okeana se završava koralnim grebenom. Ovo ostrvo je idealno za ljubitelje vodopada i trekinga. Mogući su izleti na susedna ostrva  Koh Rang i Koh Wai. Bekpekeri obožavaju Lonely Beach ili plažu Hat Tha Nam.

Koh Phi Phi

Ukolike ste gledali film „Plaža“ sa Leonardom Di Kaprijem, videli ste Koh Phi Phi.  Koh Phi Phi se sastoji od dva ostrva povezana relativno uzanom obalom koja obiluje sadržajima za putnike i turiste. Koh Phi Phi Don je glavno ostrvo sa velikim brojem hotela i restorana, a Koh Phi Phi Leh je manje, susedno ostrvo koje je doživelo turistički bum posle pomenutog filma. Manje ostrvo se može obići prilikom izleta i to je pravo vreme da se posete  Viking pećina i Lo Sama Bay, sa predivnim plažama i živopisnim visokim stenama prekrivenim gustom vegetacijom. Na glavnom ostrvu ćete takođe naći lepe plaže kao što je Long beach ali i vidikovce sa kojih se pruža veličanstven pogled.  Ostrvo uglavnom posećuju izletnici, ali i kao takvo ono obliluje barovaima, restoranima i noćnim životom. Izvan glavnog grada, Ton Sai-ja, život je dosta opušteniji.

Koh Lipe

Koh Lipe je malo ostrvo koje se nalazi na jugozapadu Tajlanda, unutar nacionalnog parka Tarutao.

Ovo ostrvo često nazivaju i  Tajlandskim Maldivima. Zbog toga ono privlači ogroman broj turista, posebno u sezoni.  Pa ipak, iako bezbroj ljudi prepešači Koh Lipe svake godine, plaže snežnobele boje peska deluju netaknuto, boja vode se u zasisnoti od doba dana pretapa iz svetle u tamnotirkiznu. Koh Lipe je još jedna Meka za ronioce.  U okolini se nalazi oko 50-ak nenaseljenih ostrva, koja možete posetiti i spoznati tropski raj u pravom smislu te reči.

Phuket

Phuket je najveće ostrvo Tajlanda i top destinacija za odmor u Zemlji Osmeha. Većina posetilaca će izabrati Patong,  samu žižu turističih dešavanja i centar brzog i dinamičnog života koji se može pronaći još samo u Bangkoku. Ukoliko ste u potrazi za neponovljivim  noćnim životom, Patong je pravi izbor. Pa ipak, ostrvo nudi mnogo više od  turističke vreve. Na Phuketu su uzbudljive aktivnosti na dohvat ruke, kao što su i mogućnosti za miran odmor.  Ostrvo obiluje fantastičnim pogledima, prelepim plažama, kulturno istorijskim spomenicima, impresivnim hramovima, masažama i najukusnijom uličnom hranom.  Na uzvišenju iznad grada, nalazi se kip Velikog Bude, visok 45 metara. Prekriven belim mermerom, pri sunčanim danima kojima Tajland obiluje, on blista u svoj svojoj raskoši.  Phuket je magično ostrvo i čeka da ga istržite!

Post Tags:
Milana Jakovljević

Leave a Reply: