Top
 

Magična Indonezija

Magična Indonezija

Krstarenje rekom Mahakam

U veliku reku Mahakam u Kalimantanu, na Borneu, utapaju se vijugave pritoke koje izviru iz džungli i tako formiraju ovaj dugački tok. Plovidba ovom rekom je poseban doživljaj. Startuje se iz luke grada Samarinda i plovi se kroz džunglu.  Na ovom putovanju kroz divljinu, susrešćete se sa plamenskim  zajednicama koje još uvek žive u u tradicionalnim sojenicama.

Šetnja džunglom

Šetnja kroz indonežansku prašumu je jedinstveno iskustvo, a Java, Kalimantan i Sumatra su one retke,  netaknute kišne šume, jedinstvene na našoj planeti.  Posetite  Bukit Barisan, divlje planine i nacionalni park sa 35 aktivnih vulkana. Zabačeno, divlje i prelepo poluostrvo Sumatra u sebi čuva burnu prošlost posle erupcija vulkana i zemljotresa koji su ga zadesili, ali i nektaknutu prirodu i džungle koje su staništa tigrovima, orangutanima i slonovima.   Muler planina na Kalimantanu je  izazov za najveće avanturiste, sa zahtevnim terenima ali čarobnom prirodom.

Greben Pulau Bunaken

Na koralnom grebenu Pulau Bunakena  naći ćete  15% svetske populacije korala. U Indoneziji se stapaju dva okeana, Tihi i Indijski, a samim tim i njihov živi svet.  Palau Bunaken je jedno od najlepših mesta na svetu za ronjenje. Bunaken nacionalni park i Lembeh Strait  u severnom Sulavesiju su jedinstveni po svojoj lepoti, sa  300  vrsta korala i 3000 vrsta riba u plitkim, tirkiznim vodama.

Hram Prambanana

Prambanan hram , u blizini Yogyakarte, predstavlja najveći kompleks hramova na Javi, sagrađenih oko 900 godine. Hram je napušten brzo nakon završetka gradnje, po svemu sudeći  zbog erupcije vulkana Merapi na obližnjoj planini. Pa ipak, hramovi su obnovljeni. Lepota i veličanstvenost  Brahma hrama, Višnu i Šiva hrama ostaviće vas bez daha.

Relaks na Gili ostrvima

Severozapadno od Lamboka nalazi se maleni niz od tri ostrva.  Na ovim ostrvima sa bungalovima na plaži, kilometrima belog peska i  podvodnim rajem, pronaći ćete mir. Žurke su takođe blizu –  na Travanganu.

Pleme Toraje

Zemlja Toraja, poznata kao Zemlja rajskih kraljeva na Sulavesiju, je najbolje mesto za susret sa indonežanskom plemenskom civilizacijom. Stanovnici Toraje žive u drvenim kućama sa konstrukcijama u obliku roga i još uvek praktikuju žrtvovanje životinja.  Ova plemena su najvećim delom hrišćani, ali se hrišćanstvo prepliće sa kompleksnim verovanjem i paganskim običajima.  Preminuli se ritualno sahranjuju  u grobnicama usečenim u stene.

Veslajte kroz Ujong Kulon nacionalni park

Ugrožena vrsta, nosorog sa Jave, još uvek odoleva istrebljenju u udaljenim močvarama Ujong Kulon nacionalnog parka, na krajnjem jugozapadu  Jave. Ovaj rezervat je najbolje obilaziti u  drvenom kanuu. Ukoliko budete imali sreće, videćete ugroženog nosoroga.

Tanah Lot

Hram Tanah Lot na zapadnoj obali Balija je jedna od najfotogeničnijih atrakcija u Indoneziji. Ova Stenovita formacija iz 16. Veka sa hramom kao da izranja iz okeana.  Prema starom verovanju, hram čuvaju otrovne morske zmije od zlih uljeza i demona.  Posmatrajte kako se talasi lome o stene u zalazak sunca.

Jogdžakarta, Sultanova Palata i hinduistički hram

Sultanova palata u Jogdžakarti predstavlja remek delo Javanskog arhitekte i dom sultanu i njegovoj porodici. Ovaj javanski grad je poznat po tradicionalnoj arhtekturi. Izvan grada nalazi se impozantan hinduistički  hram  iz 9.veka, Kandi Prambanan, sa centralnim zdanjem visokim 47 metara.  Arhitektura ovog hrama odiše skladom i kao da teži da dotakne nebo.

Obilazak 30 hramova Pura Besakiha

Ne propustite Pura Besakih, kompleks hramova smeštenih na visoravni vulkanskih padina Gunung Agung.  Ovi hramovi su utemeljeni  u 10.veku, danas ih ima preko 30 i u njihovoj okolini je veoma živo, posebno u vreme  festivala.

Surfovanje

Indonezija je savršeno  vodeno igralište za surfere. Najbolja mesta za surf su Bali, Flores, Java, Lombok, Sumatra, Sumba i Sumbawa, a najpoznatije surferske obale, kao što je  Ulu Watu na Baliju budu  krcate sportistima. Za iskusne surfere postoje organizovane ture do izolovanih i skrivenijih mesta.

Potražite Komodo zmaja

Komodo i Rinka ostrva dom su živoj legendi, Komodo zmaju, najvećem gušteru na svetu. Komodo zmaj može da poraste do 3 metra u dužini i dostigne težinu od 70 kg, a možete ga videti izbliza u Komodo nacionalnom parku.  Ali ne zaboravite da su ovo opasne životinje i zato im se ne približavajte previše.

Istiqlal džamija

Moderna Istiqlal džamija u Džakarti je jedna od najvećih na svetu, sa smeštajem  do 120 hiljada vernika. Ovo je nacionalna džamija za ceo arhipelag i monumentalno delo moderne arhitekture. Posetioci neislamske veroispovesti su dobrodošli a vodiči će rado predstaviti sve lepote ovog mesta i njegove okoline.

Oduševite se Borobudurom

Indonezija je okovana ruševinama antičkih civilizacija, ali njihov najmoćniji predstavnik je Borobudur, budistički hram iz 9.veka, koji se uzdiže iznad ravnica centralne Jave. Sa stotinama izbušenih stupa koji podsećaju na zvono, hram je prikaz budističkog univerzuma, a zidovi su prekriveni  komlikovanim urezivanim reljefima.

Bali

I pored višedecenijskog turističkog razvoja, Bali je ostao slika i prilika  tropskog raja. Odaberite jednu od rajskih plaža, obiđite džungle sa vulkanima, barove na plaži i mesta za surf kao što je  Kuta ili postetie neke od mnogobrojnih drevnih hinduističkih hramova. Balinežani su topli i ljubazni, što dodatno doprinosi lepoti Balija.

Vulkani

Vulkanska jezgra su raštrkana širom Indonezije i mnoga se mogu obići prilikom običnog trekinga. Planina Bromo na Javi je najposećeniji vulkan Indonezij. Tu su i i Kawah ijen, vulkan na samom obodu jezera, izleti čamcem do Krakatoa, pešačenje na Gunung Agung na Baliju, Gunung Pinjani na Lomboku i Keli Mutu na Zapadnom Nusa Tengara ostrvu.

Post Tags:
Milana Jakovljević

Leave a Reply: