Top
 

Kroz Latinsku Ameriku

Kroz Latinsku Ameriku

Latinska Amerika je raj za prave avanturiste, pokreće adrenalin i poziva one turiste koji žele aktivan odmor i uzbuđenje kao s filmskog platna. Prirodna bogatstva ove zemlje obogatiće vaš avanturistički duh i spisak osvojenih destinacija. Evo nekih predloga koji će samo otežati vašu odluku kuda se prvo uputiti i staviti vas na slatke muke.

I pored svoje autentične kulture i istorije koje su ostavile za sobom brojne znamenitosti i spomeničko nasleđe, Latinska Amerika može da se ponosi svojom specifičnim prirodom u kojoj se smenjuju guste šume i strme stene, moćne reke, brojna ostrva.

Upravo tako, ovde možete ugledati čudesnog Andskog kondora, najtežu pticu grabljivicu na svetu, sa rasponom krila od 3 m,  živi u najvišim delovima Anda,  a hrani se leševima životinja. Ejndželovi vodopadi, visoki čak 979 m, nalaze se u Venecueli i predstavljaju najviše vodopade na svetu. Više od polovine Venecuele je pokriveno gustom tropskom šumom, а аmazonska prašuma je 12.5 puta veća od Francuske. Ogromne figure životinja i drugi čudni oblici su urezani u tlo južnog Perua pre nekoliko hiljada godina. Crteži se vide samo iz vazduha.

Uyuni Salt Flats, Bolivia – Čitamo o ovim predelima, gledamo fotografije po internetu i pitamo se  da li idemo na neku drugu planetu, planetu Malog princa ili smo i dalje na zemlji? Ovo kosmičko putovanje možete započeti iz gradića Uyuni, a onda će živopisne lagune, kamene formacije i staze od slane vode učiniti da se osećate kao da šetate po mekim oblacima, klizite po beskrajnim ogledalima. Ogromni aktivni vulkani, gejziri, beskrajne bele ravnice reflektuju svetlost i čine ovu destinaciju nebeskim rajem na zemlji.

El Hacha Falls, Venezuela – Snažni, brzi, nepredvidi vodopadi ne ostavljaju nas nikako  ravnodušnim, svojom silinom mogu promeniti naše raspoloženje, aktivirati nas ili umiriti. U njihovoj blizini možemo osetiti silinu i dinamiku prirode i njenih trzaja, ali sve ostaje na vizuelnom utisku iz daleka, ono što čini ove vodopade prilično neuobičajenim je da im se možemo približiti, osetiti njihovu snagu, tako što ćemo im prići vrlo blizu, oformljenim, prirodnim stazama.

Torres del Paine, Chile – Nacionalni park Torres del Paine koji se nalazi u Chilean Patagonia je na svetskoj top listi trekking ruta a to mesto i zaslužuje s obzirom na svoju impozantnu prirodu, brojne šume, glečeri, jezera, reke,  fjordovi. Pored raskošne flore, svet faune čine pume, lisice, različite vrste ptica. Istraživanje ovih predela počinje iz grada Puerto Natales i ova avantura iziskuje pet dana, koja se može završiti posetom Mildon pećini i neverovatnom jezeru Grey lake, gde se mogu videti prizori ledenih grebena visokih do 30 metara.

Ik-Kil Cenote, Mexico- Ik- Kil Cenote pećine su skrivena mesta koja otkrivaju nesvakidašnju draž meksičke prirode. Prirodne pećine uklesane u krečnjake Yucatan poluostrva, ispunjene kišnicom čine predivne prirodne bazene, šarmantna skrovišta za sve one prave hedoniste , koji vole plivanje ili ronjenje i istraživanje podvodnog sveta. Prizori ovih bazena podsećaju na pozornice sa kulisama od lijana i slapova vode, koja se spušta sa stena, poput prozirnih svetlucavih zavesa.

Lençóis Maranhenses, Brazil – Usred pustinje nalaze se čarobno plave lagune i ovaj nestvarni prizor ostavlja sve posetioce bez daha. Bele peščane dine pustinje u kombinaciji sa mnoštvom kristalno čistih laguna su jednostavno magičan doživljaj, dok koračamo po njima s vodom do pojasa. Sam prevod naziva Lencois je “posteljina”, idealno dočarava utisak koji na nas ostavljaju svilenkasto peskoviti predeli. A kako zapravo nastaju? Nadomak samog amazonskog basena ovaj region podleže redovnoj kišnoj sezoni početkom godine, pa kiše prouzrokuju redak fenomen-svežu vodu koja se skuplja u ulegnućima dina, a voda ne otiče zahvaljujući posebnoj vrsti kamena koji leži ispod peska. Lagune imaju veliki broj riba kada su najpunije, a i povezane su rekom Rio Negro. Ovde tako žive riba vuk ili  tigar riba (Hoplias malabaricus) koje ostaju uspavane u blatu kada se voda povuče i ispari, da bi se ponovo vratile sa novom kišnom sezonom.

Iguazu Falls, Argentina/Brazil – Vodopadi Iguazu sastoje se od 275 pojedinačnih vodopada i slapova, i pored toga što su na listi najvećih na svetu, njihovo prirodno bogatstvo upotpunjuje mnoštvo biljnog i životinjskog sveta, neke retke vrste tu možemo videti kao što su aligatori, jaguari i mravojedi. Tu su mnogobrojne staze za pogled izbliza al isto tako nesvakidašnji i nešto drugačiji doživljaj je vožnja helikopterom i pogled na ovu prirodnu lepotu. Za ovu bajkovitu atmosferu se vezuje i legenda koja govori o tome kako su nastali vodopadi: bog je želeo da se oženi prelepom devojkom Naipu, ali ona je kanuom pobegla sa svojim ljubavnikom. Besan, bog je prepolovio reku i stvorio vodopad, i time osudio ljubavnike na večiti pad.

La Fortuna, Costa Rica- Costa Rica je zemlja vulkana, krajolik je oblikovan isključivo vulkanskom delatnošću, tako da je reljef vrlo grub, a planine vrlo strme. Sva područja oko vulkana su zaštićena i proglašena nacionalnim parkovima. U ponudi za aktivni odmor nema aktivnosti koju nije moguće isprobati, To su kišne šume, vulkan Arenal, skriveni vodopadi i žičare koje omogućavaju trkanje kroz lišće, nekada i na više od 70 metara visine, preko reka i klisura.

Perito Moreno Glacier, Argentina– Los Glaciare je nacionalni park u Argentini koji ima oko 350 različitih glečera, titulu svakako najlepšeg brani Perito Moreno. On se nalazi na oko 20 metera iznad vode, i neverovatnih 170 metara ispod površine vode, podseća na ledenu ploču, koja je prožeta mnogobrojnim pukotinama, prolazima, hodnicima, u koje radoznali turisti mogu zaviriti. Popularne ekskurzije su “Mini trekking” od sat ipo, i “Big Ice” od 5 sati, sa vodjenjem kroz unutrašnjost. On je i jedan od tri glečera na svetu koji se brže gradi nego što se topi. Svakako nesvakidašnje iskustvo je momenat obrušavanja ledenih delova čime ovakvo putovanje dobija krajnji pečat i zaokruženje ukupnog doživljaja.

Post Tags:
Milana Jakovljević

Leave a Reply: