Top
 

Kazablanka – avanturistički beli grad

Svet putovanja / Afrika  / Kazablanka – avanturistički beli grad

Kazablanka – avanturistički beli grad

Kada su francuski kolonijalisti rešili da na mestu nekadašnje male primorske citadele sagrade luku, jer su želeli da u što većoj meri izvoze fosfate, nastala je Kazablanka.

casablanca morocco, casablanca, kazablanka, džamija hasan II, Hassan II mosque, morocco

Minaret džamije Hasan II , Kazablanka


Zašto je Kazablanka ekonomski i biznis centar Maroka ?

Najveći Marokanski grad danas je metropola, koja neprekidno raste u poslednjih 100 godina. Sa oko četiri miliona stanovnika razvila se u pravi privredni centar Maroka, jer se danas 80 procenata celokupne marokanske industrije upravo u njoj nalazi. Obzirom da predstavlja ekonomski i biznis centar Maroka, njene ulice zagušene saobraćajem privlače doseljenike sa celog kontinenta, jer Kaza, kako je oni interno zovu, za njih predstavlja odskočnu dasku za Evropu.

Iako je proslavljena romantičnim istoimenim filmom sa Ingrid Bergman i Hemfrijem Bogartom, ispostavilo se da je to bio najbolji marketinški trik ikada, jer je film zapravo snimljen u Holivudu.

ricks cafe casablanca, morocco, casablanca, kazablanka , maroko

Čuveni Rick’S Cafe u Kazablanci u kome se sreću ljubavnici iz istoimenog filma


Iako nije toliko egzotična kao mnogi drugi gradovi Maroka, između ostalog je i centar umetničkih dešavanja i modnih noviteta.

Njeni široki bulevari sa modernim zdradama i staklenim fasadama će vas pre podsetiti ne neku visokorazvijenu Evropsku prestonicu, nego na grad  u Africi.

Svakako, u njoj i dalje postoje stari delovi grada, koji će vas ipak podsetiti  gde se trenutno nalazite. Stara Medina predstavlja originalan arapski deo grada, delimično zatvoren zidinama. Izgleda kao lavirint uskih ulica i kuća od kamena i cigala bele boje. Medina je prepuna prodavnica u kojima se prodaje raznovrsna roba.

Luka Kazablanke je najveća luka u Maroku i jedna od najprometnijih u čitavoj Africi. U njoj ćemo zateći sve ono što je inače karakteristično za jednu luku – gomila masivnih brodova i kontejnera za skladištenje.

 

 

casablanca, art, street art, morocco, casablanca morocco, maroko, kazablanka

Fasade u Kazablanki


Impozantna džamija Hassan II

Ono što će vam zasigurno oduzeti dah kada posetite Kazablanku, jeste Džamija Hassana II. Deluje kao da je sagrađena na nekoj terasi iznad Atlantskog okeana, kao da minaret izranja iz Atlantika. Otvorena je 30. Avgusta 1993. Godine, projektovao ju je francuski arhitekta Michel Pinseau, a na njenoj gradnji je radilo gotovo 6 000 radnika. Nasleđe je pokojnog sultana Hassana II. Obezbeđuje prostor za 25 000 vernika unutra, a na platou ispred nje stane još 80 000 ljudi. Sa ogromnim minaretom koji se uzdiže na visini od 200 metara, zaista je impozantna.

 

Hassan II mosque, džamija hasana II, kazablanka, casablanca, morocco, maroko

Džamija Hassan II u Kazablanki

Specifična je po svom pokretnom krovu težine oko dve tone. Imali smo tu sreću da nas je tog dana dočekalo lepo vreme, te je krov bio otvoren.

Unutrašnjost džamije je ukrašena fascinantnim detaljima, koji su u tipičnom marokanskom stilu. Obzirom da predstavlja najupečatljiviju znamenitost Maroka, ovaj fantastični arhitektonski biser je otvoren i za nemuslimanske posetioce, van vremena predviđenog za molitve. Neverovatan mir i spokoj vas obuzima dok se u njoj nalazite.

Od džamije , dalje uz obalu se nastavlja jedna od najdužih ulica u Kazablanki. Tu ćete imati prilike da sretnete brdo hotelskih kompleksa i skupocenih vila.

Grad prepun kontrasta

Baš kao i ceo Maroko i sama Kazablanka je prepuna kontrasta. Iako ga nazivaju belim gradom, beo jeste, ali čist zasigurno nije. Vrlo često ćete na ulicama naići na deponije gde lokalci i turisti odbacuju sve svoje viškove.

Kazablanka je moderan grad sa bogatim nasleđem koja i dan danas šarmira slavom koju je stekla nakon snimanja kultnog filma. Zbog svog glamura, sjaja i vrhunske zabave, predstavlja magnet za turiste iz celog Sveta.

 

Tijana Krstić

Instagram : tijanas__world

administrator

Leave a Reply: