Top
 

Fes – vaistina Maroko

Fes – vaistina Maroko

Najstarija carska prestonica Maroka, sa oko milion stanovnika će vas svojom autentičnošću magnetski sebi privući.

Medina u Fes-u

Dok tumaramo ulicama stare medine tražeći dar  u kome ćemo biti smešteni, nailazimo na njihovu svakodnevnicu. Na jednom koraku petlu odrubljuju glavu, već na drugom trešti njihov  melos , ne trećem nailazite na štandove sa njihovim slatkišima, hlebićima, polutke mesa načičkane muvama, ljudi koji se guraju u gomili a ipak su nasmejani i veseli !

Srce od uzbuđenja hoće da mi iskoči, jer uživam u svim prizorima i mirisima ( koji umeju da budu vrlo neprijatni ). Ulice medine u Fesu su toliko uske da u nekima morate proći ” na kant ” sa sve koferima u rukama.

 

fez, morocco, fes, maroko, afrika

Medina u Fes-u


Tradicionalan marokanski smeštaj

Stižemo do Dar-a Bounania. ( zvali smo ga Boranija , lakše se pamti na našem). Hvatamo se za Fatiminu ruku i lupkamo da nam domaćin otvori. To su zapravo kuće u njihovom stilu, gde spolja vidite samo zidine i eventualno po koji prozorčić, ali kad kročite unutra srećete se sa fantastičnim rasporedom prostorija, gde sve ukazuje da je zajednica jako bitna. Svetlost dolazi jedino preko centra, tj staklenog krova. Ispod toga je velika dnevna soba, a svuda okolo su sobe sa kupatilima. Kuhinja je na drugom spratu. Sve je šareno i vrlo interesantno !

 

fez morocco, maroko, fes

Dar ” Bounania “


Kultni Caffe Clock

Na samo par stotina metara od našeg smeštaja nalazi se kultni ” Caffe Clock “. Da nas vodič nije odveo, verovatno nikada ne bismo mogli ni pomisliti da na kraju mračnog hodnika postoji tako nešto.Tamo se jede najbolji ” Kamilji Burger ” i pije odlična limunada ! Čist Marokanski hedonizam !

fez, maroko, fes, morocco

Kamilji burger , specijalitet ” Caffe Clock “-a , Fes, Maroko


Bab Bou Jeloud

Obilazak Fesa započinjemo prolaskom kroz Bab Bou Jeloud, veliku plavu kapiju koja deli stari deo grada Fes el Bali od novog dela, Fes el Žadida.

Kada kročite u Fes el Bali kao da ste dospeli u jedno novo stanje uma.

bab bou jeloud, fes, fez , maroko

Bab Bou Jeloud , kapija koja razdvaja stari i novi deo Fes-a


Fes el Bali je najstarija i najduže konstantno naseljena medina u Svetu, pod zaštitom UNESCO-a. Sa više od 2000 uskih uličica I prolaza medina u Fesu je jedina u celom Maroku koja je presečena rekom.

Šetnja  isprepletanim I ispresecanim uskim uličicama podsetiće vas na kadrove iz dobro poznate serije “ Klon “ i oživeće vam mnoge uspomene. Velika je verovatnoća da ćete se izgubiti u svim tim uličicama, ali u tome i jeste čar. Na taj način imate mogućnost da istražite medinu, koja je , iako na prvi pogled slična ostalim medinama u Maroku, zapravo vrlo različita.

fes, fez, maroko, morocco

Reka preseca medinu u Fes-u


Medina u Fesu kao da prestavlja mali grad za sebe u kome je vreme stalo. Šetajući njenim ulicama vrlo često se jedva možete mimoići sa natovarenim magarcima, sve vrvi od autentičnosti i vraća nas u neko davno prošlo vreme.

Ona je ujedno i  najveća pešačka zona na Svetu. Mnogi žitelji medine nikada nisu napuštali zidine ovog grada za sebe.

Ovde  su jedna do druge poređane zanatske radionice I radnje. Stanovnici medine se bave zanatima na tradicionalan način. Pa tako, šetajući medinom srešćemo radionice za izradu nameštaja, ogledala, drvenih predmeta, keramike, kazandžijske radionice …

 

Fes, fez, morocco, maroko

Šta sve umeju da naprave vešte ruke stanovnika Fes-a


Zašto je carski grad ?

Fes predstavlja prestonicu marokanske  kulture I kolevku znanja. Poznat je po čuvenim Medresama, kojih u Fesu ima u velikom broju. Medrese su škole u kojima se kuran izučava zajedno sa svim ostalim klasičnim predmetima. Imaju važnu ulogu integracija učenika iz drugih regiona.

Carski grad Fes ima više od 800 džamija, od kojih je najvažnija keuanska. U njoj je smešten univerzitet osnovan sredinom 19. Veka i smatra se najstarijim univerzitetom na Svetu. Fes je, kao centar nauke, privlačio mnoge ljude iz celog Sveta.

Jedan od najvećih utisaka o Fesu je svakako štavionica kože, jer je koža ipak glavno obeležje ovog grada. Na samom ulasku dobijamo par grančica mente, kako bismo suzbili miris koji je poprilično jak i neprijatan. Penjemo se uskim stepenicama do trećeg sprata, gde se nalazi terasa sa koje možemo videti najprepoznatljiviji kadar koji nas asocira na Fes. U pitanju su korita gde se obavlja proces štavljenja.

fes, fez, maroko, morocco

Korita gde se obavlja proces štavljenja kože


Radnici bosi, svojim sopstvenim tabanima gnječe material oko tri sata, kako bi se postigla željena mekoća. Sve je vrlo tradicionalno, onako kako se to radilo od davnina, vekovima unazad. Boje se dobijaju iz prirodnih izvora – kedar drvo se koristi za dobijanje braon boje, cvet maka za dobijanje crvene, menta za dobijanje zelene, indigo za dobijanje plave, šafran za dobijanje žute .. Baš na tom mestu prave se najbolji proizvodi od kože – obuća, odeća, tašne, aksesoar …

Kuhinja Fes-a

Stanovnici Fesa su izuzetno ponosni na svoju kuhinju. Njenu posebnost čini kombinacija slatkih i slanih ukusa. Upotrebljavaju se razni začini, kao što su kim, korijander , biber, paprika, cimet. Specijalitet ovog kraja je lokalno jelo PASTILLA – testo punjeno mlevenim mesom goluba sa bademima i šećerom.

Kulinarstvo Fesa ima dugu tradiciju, tako da mnogi restorani organizuju kurseve kuvanja. Takođe, u Fesu je moguće upisati i kurs kaligrafije, keramike i  slično.

Fes rukotvorine postoje kako bi podsetile na živo kulturno blago ovog grada.

 

Ukoliko želite da doživite pravi Maroko, pravac Fes ! Pokrenuće vam trnce, zasigurno !

 

Tijana Krstić

Instagram : tijanas__world

 

 

 

 

administrator

Leave a Reply: