Top
 

Da li nas porodična putovanja stvarno čine srećnima?

Svet putovanja / Oko sveta  / Da li nas porodična putovanja stvarno čine srećnima?

Da li nas porodična putovanja stvarno čine srećnima?

Odmori  su nepredvidivi – pogotovo kada krenemo sa decom. Finansijski – mnogo novca potrošimo na porodični odmor, tj. ukoliko pretvorimo novac u vreme, mnogo sati rada uložimo u putovanje.  Istraživanje kaže da većina nas nije mnogo srećnija nakon povratka sa odmora. Putovanja su skup način da tražimo sreću. Kako podsticati srećno iščekivanje?

Predviđajmo putovanje i prijatna iskustva

Predviđanje putovanja i prijatnih iskustava na putovanju dovoljno je da osvetli sva desna područja u našem mozgu, stvarajući dobre hormone. U stvari, pozitivan efekat predviđanja dogadjaja  često je jači od efekta stvarnog iskustva.

Brojimo dane sa decom iščekujući putovanje

Brojanje dana i iščekivanje putovanja čine nas srećnijim osobama, jer koliko god da se suočavamo sa stresnim situacijama mislimo na isplanirano putovanje. Na taj način jednom nogom smo već na putovanju , nadamo se pozitivnim vibracijama, a krajnji cilj nam je sve bliži i bliži.  Već trenutkom odluke i odredjivanjem perioda ili tačnog datuma putovanja, postajemo srećniji. Isto tako se i deca osećaju odbrojavanjem dana do putovanja.
     

Saznajmo više o zemlji koju posećujemo

Upoznajte vaše krajnje odredište! Zajedno sa decom gledajte vodiče na netu, naučite više o njihovim specijalitetima i savladajte po neku reč lokalnog jezika. Odštampajte mape, planirajte šta ćete sve obići na putovanju, zalepite po neku sliku najzanimljivijih lokacija koje ćete posetiti.

 

 

Prirodno okruženje za bolje raspoloženje

Svi pedagozi i doktori sveta govore o značaju i uticaju prirode na razvoj deteta. Srećniji smo kada boravimo na otvorenom, a naročito kada smo na moru. Dok prirodna sunčeva svetlost vodi ka višem nivou vitamina D, izlaganje zelenim pejzažima povezano je sa psihološkim zdravljem i nižim nivoima depresije.

Mi se slažemo s njima, zato naša igraonica/učionica nema zidove, klupe, tobogane, radne stolove i slično. Koristimo prirodu, maštu i kreativne delove uma.

 

Budite aktivni na odmoru

Aktivan odmor i vežbanje su odličan način da pojačamo raspoloženje. Šetnja džunglom, trčanje po plićaku uz zvuke talasa, brzo plivanje, snorkling, ronjenje ili odbojka u vodi, pune nas energijom. Učestvujte u animaciji i u igrama sa decom na otvorenom, zajedno istražujte destinaciju, skupljajte školjke, pravite zamak ili crtajte po pesku. Svaka od ovih aktivnosti će Vam popraviti raspoloženje i učiniće Vas srećnijima.

Fotografisanje – veza sa iskustvima

Iskustvo nam govori da nam fotografisanje pomaže da se dublje povežemo sa iskustvima i obogatimo um. Slikama sa putovanja krademo savršenstvo momenta u kome se nalazimo i stvaramo pozitivna osećanja. Po povratku sa odmora izradićemo fotografije, staviti ih u autentični foto album koji možemo kupiti i na destinaciji, kao suvenir a kada zima na kraju poludi, prelistavaćemo albume i gledati izvanredne porodične fotografije sa decom, prepričavajući anegdote i planirajući sledeću porodičnu avanturu❣

 

Post Tags:
administrator

Leave a Reply: