Top
 

Crveni raj – Marakeš

Crveni raj – Marakeš

Najuzbudljiviji u svakom smislu, nadaleko poznat kao  „ crveni grad „ , jer su sve građevine napravljene od crvene opeke, očaraće vas svojom energijom.  Da, to je Marakeš.

Grabeći svoje kofere, pratimo vodiča  i užurbanim koracima prolazimo kroz  trg Džema el Fna. Ovaj trg je zapravo srce svih dešavanja i na najoriginalniji način predstavlja Marakeš. Daje vam odgovore zašto je Marakeš u isto vreme toliko mističan i toliko teatralan. Pruža neku posebnu vrstu uzbuđenja, kao da ste mnogo toga što nudi već negde videli, a opet niste baš sve lekcije naučili.

jemma el fna, džema el fna, jemma el fna square, marrakech, morocco, maroko, marakeš

Trg Džema el Fna je ujedno i najveći trg čitave Afrike


Šta se događa na samom trgu ?

Preko dana, trg Džema el Fna je jedna prostrana betonska površina na kojoj ne možete zateći ni opušak od cigarete. U popodnevnim satima na trgu nastaje haos koji će vas magnetski sebi privući.

Dok se lokalci skupljaju u omanjim grupama prepričavajući aktuelna gradska dešavanja, na drugom kraju trga ćete zateći gutače vatre, muzičare, akrobate, plesače, proročice, žene koje tetoviraju kanom. Imaćete priliku da vidite čudesan ples zmija. Polako se razvlače trpeze, jer se u noćnim satima trg pretvara u mnoštvo lokalnih restorana gde možete probati najbolji marokanski „ street food „ .

Dok prilazimo unutrašnjosti trga kiša se sručila na nas tolikom silinom, kao da nam poručuje da je ona sastavni deo ove, tek započete, Marokanske avanture. Šljapkajući barama nailazimo na preraspoložene domaćine, koji nas dočekuju širokim osmehom i plesom uz dobro poznate taktove Šakirine pesme  „ Waka Waka „( This time for Africa). Sedimo na klupama poređani  „ kao sardine „  mokri do gole kože. Improvizovani  krov od cirade nije uspeo da nas zaštiti od tolike količine vode. A i ko mari za kišu. Samo je doprinela da na još bolji način osetimo Marakeš. Domaćini nam na licu mesta prvo prezentuju, a zatim i pripremaju fantastične marokanske specijalitete. Prvi put se susrećemo sa tažinom ( tradicionalno marokansko jelo pravljeno u istoimenim zemljanim posudama, uglavnom kombinacija mesa i nekog povrća sa raznoraznim začinima ). Uživamo u svim životnim novitetima  i upijamo njihovu zaraznu pozitivnu energiju. Vrlo su gostoljubiv i veseo narod.

Sa samog trga “ puca “ pogled na Džamiju Kutubia. To je najvažnija  Islamska građevina iz 1162. Godine. Minaret  ove džamije visine 77 metara jedan je od najepših minareta na celom Svetu. Smešten je tako da se lepo vidi iz svih delova Marakeša, a za njegove meštane predstavlja simbol grada, kao što je to Ajfelov toranj za Parižane. Poslužio je kao uzor za izgradnju mnogih minareta u Maroku, pa I šire. Turistima nažalost nije dozvoljen ulaz u džamiju, tako da smo se njenoj lepoti čežljivo divili sa platoa trga Džema El Fna.

Koutoubia mosque, džamija kutubija, marakeš, marrakesh, morocco, maroko

Džamija Kutubija u srcu Marakeša


Marokanski trgovinski raj

Oko samog trga se nalazi mnoštvo sukova.  Dok koračamo uskim ulicama načičkane štandovima sa svim i svačim, od igle do lokomotive, mimoilazimo se sa spretnim vozačima motora   ( bilo muškim , bilo ženskim ) . Fascinantno je kroz kakve uske prostore oni manevrišu motorima i na koji način zaobilaze sve što im se nađe na putu.  U susret nam ide po koji magarac sa ogromnim tovarom na leđima, gledajući molećivo i vapeći za pomoć.  Graja bosonoge dece nam u isto vreme izmamljuje osmeh  i razara srce.

Mame nas fantastični tepisi i ćilimi, nestvarni lusteri, proizvodi od keramike, izuzetno kvalitetni predmeti od kože, prodavnice nakita … Nakon par sati lutanja po ovom marokanskom trgovinskom raju zastajemo da se malo okrepimo najslađim sokom od ceđene pomorandže i da se malo zasladimo tradicionalnim marokanskim slatkišima. Ukoliko se i odlučimo nešto da kupimo ( teško je biti karakter i svemu odoleti ) , predstoji obavezan ritual u vidu cenkanja. Bez toga bilo koja kupovina u Maroku gubi smisao.

Medina u Marakešu je pod zaštitom UNESCO – a. Opasana dugim crvenkastim zidinama, u njoj sve vri. Boje i mirisi su intezivni, graja na sve strane.

Grobnice dinastije Saadi

Prolaskom kroz Bab Agnaou , jednom od 19 kapija medine Marakeša, koja datira iz 12. Veka nailazimo na Kasbah Džamiju, koja predstavlja “ mini Kutubiu “, kao i na poznati  mauzolej Sadinske grobnice. Grobnice dinastije Saadi se nalaze u samoj medini, opasane visokim zidinama deluju vrlo tajnovito. Ove grobnice predstavljaju vrlo značajnu znamenitost Marakeša. Otkrivene početkom dvadesetog veka,  u njima su sahranjeni svi članovi dinastije Saadi. Svakako , najznačajniji od njih je Ahmed El Mansour. Grobnice su veoma bogato I raskošno ukrašene , te svedoče o jednom veoma značajnom periodu Marokanske istorije. Sam vrt oko grobnica za mnoge posetioce predstavlja oazu mira.

saadian tombs marrakech, grobnice dinastije sadi, marakeš, marrakech, morocco, maroko

Grobnice dinastije Saadi


Palata El Badi

Palata El Badi je zasigurno najpoznatija palata u Marakešu. Sagradio ju je Ahmed Al Mansour između 1578. I 1602. Godine. Sultan Moulay Ismail je doprineo značajnom oštećenju ove palate, jer ju je pljačkao I urušavao duži vremenski period. Ova palata, koja je sada značajno u ruševinama, predstavlja kulturno nasleđe Marakeša, a sagrađena je od italijanskog mermera, irskog granita I indijskog oniksa. Čak I danas, šetajući po ostacima I ruševinama ovog zdanja, možete da osetite raskoš I luksuz kojom je obilovala u prošlosti. Sa terase ove palate pruža se pogled na krovove crvenog magičnog grada.

 

el badi palace, marrakech, morocco, el badi palata, marakeš, maroko

El Badi palata, Marakeš


Bahia palata

Palata Bahia je čarobna građevina izgrađena u 19. Veku, po zamisli tadašnjeg sultanovog vezira. Ogroman kompleks, koji nosi ime jedne od vezirovih žena , u sebi sadrži brojne građevine, paviljone I vrtove. Imaćete priliku da vidite raskošne mermerne podove I oslikane zidove fenomenalnim mozaicima. Danas ova palata služi kao mesto marokanskoj vladi za ugošćavanje visokih stranih delegacija.

bahia palace, marrakech, morocco, maroko, marakeš, bahia palata

Bahia palata, Marakeš


Tradicija i modernizam

Marakeš je spoj starog i novog, modernog i tradicionalnog. Kada izađemo iz vrtloga zvanog Džema el Fna, krstareći širokim bulevarima, bilo kolima, bilo kočijama, nailazimo na turističkih kompleks sa najluksuznijim hotelima svih Svetskih hotelskih lanaca. Tu je svakako i čuveni „ La Mamunija „, hotel u kom je odseo i Josip Broz Tito.Novi deo grada, Gueliz popunjen je brojnim parkovima prepunih palmi, koji nas ostavljaju bez daha. Najpoznatiji su Menara I Agdal. Aleje egzotičnih stabala kaktusa koje se nalaze u botaničkoj bašti Mažorel, zaista umeju da dopune nekom posebnom vrstom pozitivne energije i unesu smirenost. Iv – Sen Loren je osamdesetih godina prošlog veka postao i vlasnik ove botaničke bašte, te smo imali prilike da uživamo u svim čarima kobaltno plave boje kojom je ofarban paviljon u samoj bašti , kao i mnogi detalji koji se u njoj nalaze.

le jardin majorelle, mažorel bašte, maroko, marakeš, marrakech, morocco

Bašte Mažorel u Marakešu


Kada jednom posetite Marakeš, zauvek ćete nositi magiju „ Crvenog Raja„ u svom srcu. Jer pored svoje bogate istorije, Marakeš konstantno budi u vama taj osećaj„ znanog i neznanog „ , te sa ponosom  i punim pravom predstavlja  najatraktivniju turističku destinaciju Maroka.

 

Tijana Krstić

Instagram : tijanas__world

administrator

Leave a Reply: