Top
 

Cascades d’ Ouzoud – Energetski spektakl

Svet putovanja / Afrika  / Cascades d’ Ouzoud – Energetski spektakl

Cascades d’ Ouzoud – Energetski spektakl

Kada su nam predložili da u vanredni deo programa ubacimo posetu Ouzoud vodopadima, jer su to najlepši vodopadi u celom Maroku, radovala sam se kao malo dete ! Obožavam vodopade ! Obožavam njihovu moć, jačinu. U stanju sam da ih satima posmatram. Tada sam kao „ ponovo rođena „.

cascades d'ouzoud , ouzoud vodopadi, vodopadi maroko, morocco waterfalls, ouzoud slapovi

Vodopadi Ouzoud


Kakav je put do vodopada ?

Prelazeći preko srednjeg Atlasa, od Fesa ka Marakešu, put je bio poprilično naporan. Mnoštvo krivina i velikih uzbrdica.  Ali i fantastičnih prirodnih lepota Maroka na svakom kilometru. Stižemo u mesto Ouzoud , baš u vreme ručka. Nakon sjajnog domaćinskog tažina i pilećih ražnjića, a potom i dezerta u vidu lubenice laganom šetnjom krećemo do samih kaskada. Usput nailazimo na radnjice sa svakakvim marokanskim džidžabidžama. Pre silaska do kaskada se pozdravljamo sa preslatkim majmunčićima koji nam žele dobrodošlicu !?  Meštani kažu da su bezopasni.

 

ouzoud monkeys, ouzoud morocco, majmuni na vodopadima, vodopadi ouzoud maroko

Majmunčići na vodopadima Ouzoud


Spuštajući se dalje stepenicama do kaskada mimoilazimo se sa nekoliko magaraca. Tužno nas gledaju , jer na sebi nose ogroman tovar i kao da mole za pomoć. Vlasnici istih ih prate i zabranjuju da fotografišemo. Mada smo ipak upseli krišom da napravimo po neku fotografiju.

ouzoud waterfalls, ouzoud morocco, ouzoud vodopadi, vodopadi maroko

Pretovareni magarci na Ouzoud vodopadima


Kada smo se konačno spustili,  ukrcali smo se u improvizovane čamce. Sedišta u čamcima su zapravo prave drvene stolice. Okićene preslatkim , šarenim cvetićima.

Vozač čamca je uzeo vesla u svoje ruke i odveo nas tik do mesta gde najviše pada voda. Zapljuskivala nas je sa svih strana, a mi smo se kikotali i pravili božanstvene fotografije.

waterfalls morocco, ouzoud waterfalls, vodopadi maroko , ouzoud vodopadi, ouzoud

Manga ekipa na vodopadima Ouzoud


Iako smo bili mokri do gole kože, vredelo je. Zapljusnuti ledenom vodom i napunjeni neverovatnom pozitivnom energijom još neko vreme smo se divili spektakularnim prizorima.

Vodopad dolazi iz istoimene reke Ouzoud i pada s visine od 360 metara, čime stvara veliku količinu vode.

Uživanje za sva čula !

Tijana Krstić

Instagram : tijanas__world

administrator

Leave a Reply: