Top
 

Betonska džungla Njujorka

Betonska džungla Njujorka

Bilo koje godišnje doba da je u pitanju, svetla Njujorka oduvek privlače brojne avanturiste, entuzujaste i sve one koji su u potrazi za uzbudljivim i nesvakidašnjim načinom života. Grad koji nikada ne spava, „Velika jabuka“, posebna od svih, izdvojeno, samouvereno, dostojanstveno stoji na svom mestu, raširenih ruku pozivajući sve nas da napišemo novu knjigu, kompoziciju, pesmu, vidimo nove boje, osetimo nove mirise, vidimo nova lica u milionskom broju, upoznamo dobre prilike, osetimo spontanost u vazduhu koja nas nosi svakim korakom po mekom betonu.

Najzabavniji grad na svetu, po mišljenju mnogih, svojom bogatom istorijom i uzbudljivom današnjicom predstavlja paletu sadržaja u kojoj svako možepre poznati boju za sebe i poći putem koji mu je grad oslikao i nikada sami jer vas grad sa svojim neumornim duhom nikada ne napušta. Dinamičan i velik, Njujork obiluje ponudom i sadržajem a na nama je da izaberemo i prepustimo se.

Uže gradsko jezgro se sastoji od pet gradskih opština: Brooklin, Bronx, Manhattan, Queens, i Staten Island od kojih bi svaka po svojoj veličini mogla da bude zaseban grad. Njujork je grad koga mnogi nazivaju glavnim gradom Sveta, u centru je međunarodnih finansija, politike, zabave i kulture. Prvobitno se zvao Novi Amsterdam, da bi mu 1664. godine Britanci dali ime koje nosi i danas – New York (Novi Jork) u čast vojvode od Jorka. Takođe je i sedište velikih muzeja, galerija, međunarodnih korporacija, najveće svetske berze, kao i sedišta Ujedinjenih nacija.

Današnji simboli Njujorka su Wall Street, Kip slobode, Bruklinški most (prvi noseći most na svetu koji spaja Menhetn i Bruklin), Empire State Building (nekada najviša zgrada sveta visoka 381 metar), Chrisler Building itd. Kada čujemo Njujork pomislimo su Peta avenija sa radnjama svih svetskih brendova, Times Square, Central park, Metropolitan muzej, China Town (kineska četvrt), Little Italy (mesto osnivanja čuvenih bandi sa početka 20. veka, a danas četvrt prošarana brojnim restoranima italijanske kuhinje) i Broadway bulevar koji se proteže od juga do severa Menhetna, a u čijem se centralnom delu (Midtown) nalaze mnoga pozorišta.

Svakako nezaobilazan deo Njujorka koji svako treba da poseti je Times square. Najprimamljivije mesto na svetu kada je doček nove godine u pitanju, upućujući na tradiciju okupljanja svih građana, uz poznate ličnosti koje su zadužene da zabave posmatrače,a svake godine, tačno u ponoć, milioni pogleda prate spuštanje velike novogodišnje lopte sa vrha zgrade. Times Square je brzo sazreo u kulturno središte puno pozorišta, muzičkih dvorana i luksuznih hotela. Ovo mesto bi moglo biti okarakterisano njujorškom Agorom.

Takođe nezaobilazan i uzbudljiv Soho, jedno je od najpopularnijih naselja Menhetna. Poznat po svojim modnim buticima, ekskluzivnim restoranima, umetničkim galerijama. Soho se proslavio kao naselje za umetnike tokom 60-ih i 70-ih godina prošlog veka, kada su jeftini prostori ukinuli pogone fabrika konvertovane uz pomoć umetnika u potkrovlja i studijima koji su izazvali da se ovo susedstvo podigne na društveno-ekonomsku skalu. Zove se Soho, jer je locirano na području južno od Hjuston ulice, u odnosu na Soho u Londonu.

Idući dalje, bitna stanica je glavni prolaz na Menhetnu – Peta Avenija. Prolazi kroz srce Midtauna i duž istočne strane Central parka, a zbog istorijskih zdanja duž njenog toka, ona nosi titulu simbola bogatog Njujorka. Ovaj deo grada je poznat i kao Upper East Side. Peta avenija je takođe linija koja deli istočne i zapadne ulice na Menhetnu.

Empire State Building, deveta najviša zgrada na svetu, uzima svoje ime po nadimku države New York, ujedno je i najviša zgrada u gradu. Američko društvo inženjera ju je proglasilo kao jedno od sedam svetskih čuda, to bi bio dovoljan razlog da je posetite.

Madison Square Garden ukoliko ste ljubitelji sporta, jedan od bitnih momenata je i ovaj dom Knicks-a i New York Rangers-a, profesionalnih, globalno poznatih sporstkih timova koji su domaćini baš na ovom mestu.

Već pominjan, Central park, jedan od najvećih urbanih parkova na svetu, smešten na Menhetnu. Oaza za umetnike, turiste, parove i porodice, Central park je mesto gde se možete odmoriti i na trenutak izaći iz gadske džungle. Zbog svog estetskog savršenstva poznat nam je iz brojnih filmova i televizijskih emisija koje su ga učinile svetski poznatim.

Statua slobode, za mnoge imigrante koji su se doselili iz Evrope u Njujork, bila je prva slika koju su videli u SAD. Statua je bila poklon francuske vlade za stogodišnjicu nezavisnosti Amerike. Kruna statue ima sedam šiljaka, koji simbolizuju sedam mora preko kojih se širila sloboda. U levoj ruci, držeći tablu o deklaraciji nezavisnosti i u desnoj sa bakljom koja simbolizuje prosvetljenje, statua je jedno od najvećih svetskih estetskih savršenstava. Zanimljivo je da lice statue podseća na lice majke njenog dizajnera, a po priči telo je po merama prostitutke koju je poznavao.

Most koji je uzeo najviše pažnje javnosti je Bruklinski most, koji spaja Menhetn i Bruklin. Građen četrnaest godina, njegov tvorac nije doživeo da se divi njegovoj izvrsnosti. Njegova gradnja je uzela ne samo život njegovog tvorca, već i desetine radnika, što se ne može zameriti samom mostu, koji uprkos velikim žrtvama i danas stoji pravo, ispunjavajući svoju svrhu, kako estetski, tako i praktično.

Ukoliko ste ljubitelj muzike, ne bi trebalo da zaobiđete Carnegie Hall, prestižno koncertno mesto u NY-u, koje je po svojim predispozicijama najznačajnije mesto kako za klasičnu, tako i za popularnu muziku u SAD, a pored svoje savršene akustike poznat je i po lepoti arhitekture.

Ukoliko ste ljubitelj umetnosti, trebalo bi da znate da se pored Metropolitan Museum Of Art (MET), Museum Of Modern Art (MOMA), Lincoln Center Of The Performing Arts i Brooklyn Museum ne prolazi tek tako. MET broji više od dva miliona dela koja obuhvataju hiljade godina umetnosti. Za otvaranje MOMA muzeja, zaslužna je porodica Rokfeler zbog čijeg su budućeg uticaja dela Van Goga našla svoj put do slave.

Njujork pored svojih znamenitosti i legendarnih građevina nudi i bogat izbor mesta za noćni provod, konceptualnih kafeterija, galerija, prodavnica… jer grad nikada ne spava, a vi imate taman toliko vremena da sve posetite, ispunite životno iskustvo koje nema cenu.

Post Tags:
Milana Jakovljević

Leave a Reply: