Top
 

7 stvari koje možete raditi na Baliju sa decom

Svet putovanja / Azija  / 7 stvari koje možete raditi na Baliju sa decom

7 stvari koje možete raditi na Baliju sa decom

Bali je pun izazova, mistike i egzotike. Svojom lepotom, tradicijom i kulturom, obasjanim ljubaznošću domaćina, čine Bali odličnim izborom za porodično putovanje koje će svima doneti mnogo novih saznanja i nezaboravnih uspomena.

Koliko god da se zadržite na ovom magičnom ostvru – malo je, nikada dosadno, jer svaki dan je nova avantura.

Uvek raspoloženi Balinežani otvoreni su za razgovor sa turistima

Na Baliju je zastupljen Hinduizam, religija koja ima filozofiju života koja donosi mir i radost, blistav osmeh i čvrst zagrljaj. Bez ikakvog razmišljanja uđite u razgovor sa njima i bićete iznenađeni koliko su otvoreni da podele sa vama njihov život, običaje i svakodnevicu. Primetićete da su uvek raspoloženi za šalu i smeh, deci su jako privrženi i najverovatnije će vas pitati da se slikaju sa njima. Jedna stvar koju trebate da znate je da Balinežani veruju da se duša svakog čoveka nalazi na vrhu glave i nije prikladno da njihovu decu mazite po kosi.

Šta obići na Baliju sa decom

Šuma svetih majmuna – Monkey forest

Toliko toga ima za obići na Baliju da nisam sigurna odakle bih počela, sigurna sam da bi deci najzanimljivije bilo da posete Monkey forest – kompleks u kome se nalazi nekoliko Hindu hramova koji nisu otvoreni za turiste, ali najveću atrakciju čine majmuni kojih je na stotine. Oni se smatraju zaštitnicima hramova tako da ćete imati priliku da se slikate sa njima i da ih hranite. Samo zapamtite da ste vi na njihovoj teritoriji i morate poštovati njihova pravila. Imajte na umu da su ovi majmuni, koliko god da su navikli na posete ljudi, ipak divlje životinje.

Goa Gajah kompleks

Goa Gajah je sledeći kompleks koji vam preporučujem zbog prelepe i misteriozne prirode, imaćete utisak da ste na setu nekog avanturističkog filma. Pogotovo se taj osećaj budi kada se približite pećini/ hramu Elephant Cave. Imaćete utisak da ulazite u nečija, širom otvorena usta, pošto ulaz u hram upravo tako i izgleda.

Uluwatu hram i Kećak ples

Uluwatu hram se nalazi na litici stene, posvećen je bogovima mora za koje veruju da štite ostrvo od zlih duhova koji napadaju sa Indiskog okeana. Hram dobija magičan izgled u vreme zalazka sunca i tada je najbolje da ga obiđete. U isto vreme gledate zalazak sunca iz amfiteatra dok vas nestvarni zvuci i ritmičan Kećak ples ostavlja bez daha. Kećak ples je jedan od popularnih, tradicionalnih plesova koji ne smete propustiti. Gledaćete odlomak iz epa Ramajane koji prikazuje večitu borbu dobra i zla.

Pirinčana polja – prizor koji ostavlja bez daha

Nikada pre a ni posle obilaska ovih čarobnih polja nisam videla tu nijansu zelene boje i prizor koji ostaje u sećanju jako dugo. Uz laganu šetnju napravite savršene fotografije bez imalo truda. Svaki snimak biće razglednica sa Balija.

Ubud – kulturno srce Balija

Moram da priznam da sam zadivljena umećem ovog naroda. Ovde možete gledati kako se izrađuje Batik (slikanje po platnu sa vrelim voskom i naknadni proces bojenja tkanine), obrada i oblikovanje najrazličitijeg drveta i kamena u najrazličitije ukrasne predmete i komade nameštaja, kao i mnogo toga drugog: slikanje, izrada nakita od srebra. Kada vidite šta su u stanju sve da naprave ovi spretni ljudi, postaje vam jasno zašto mnogi dizajneri sveta upravo ovde imaju svoju proizvodnju.

Isprobajte balinežansku hranu – fantastičan miks začina i ukusa

Na Baliju možete probati raznovrsnu hranu sa ukusima koji inspirišu i bude čula. Svako ko dođe na ovo ostrvo poželi da komad Balija ponese sa sobom i to je moguće uz kupovinu najrazličitijih začina.

Preporuka je da jedete lokalnu hranu, u lokalnim restoranima, ali kome ovaj ukus ne prija može da računa na jako dobre i kvalitetne restorane internacionalne kuhinje. Na malim tezgama svuda po ostrvu možete kupiti najrazličitije grickalice od kikirikija, banana, kokosa.

Uživajte na prelepim plažama Balija i uhvatite po koji talas na surf dasci


Na plažama širom ostrva možete uplatiti školu surfinga. Toj novoj avanturi se prepustite uz trodnevnu obuku sa instruktorom surfinga.

Puštanje zmajeva je još jedan vrlo popularan sport na Baliju i ovde se jako često održavaju takmičenja u toj disciplini.

Okean je izuzetno topao i veoma plitak pri ulasku, tako da nećete imati brigu ako su vaša deca neplivači.

Prepustite se igranju fudbala sa lokalnom decom na plaži, vrlo su druželjubivi i sa radošću će vas primiti u svoj tim a deca će možda steći i nekoga prijatelja sa Balija.

O Baliju se uvek pričalo kao o mestu iz raja, sa prelepim plažama i kristalno vodom. Da mogla bih reći da Bali ima divne plaže, ali Bali je mnogo više od toga. Kada bih morala da ga opišem u tri reči, to bi sa sigurnošću bilo: nestvarna priroda, mistični hramovi i srdačni meštani.

 

Pripremala:

Marina Bilbija

Post Tags:
Milana Jakovljević

Leave a Reply: