Top
 

11 predloga za obilazak Bangkoka sa decom

Svet putovanja / Oko sveta  / 11 predloga za obilazak Bangkoka sa decom

11 predloga za obilazak Bangkoka sa decom

Bangkok je savršeno mesto za porodični odmor i bez sumnje, jedan od naših omiljenih gradova na svetu. Fantastična atmosfera ovog kosmopolitskog grada koji vrvi od turista iz celog sveta, deci pruža sjajnu zabavu i veliko životno iskustvo. Teško da ćete išta uspeti da propustite (osim ako ne ostanete u sobi) jer se sva dešavanja odigravaju upravo – na ulici.

Od safarija i tematskih parkova, do muzeja i tržnih centara, mnogo je mogućnosti kojima možete upotpuniti boravak u Bangkoku. Verujemo da ćete se svi – od mališana do bake, zaljubiti u ovaj veličanstveni grad. Ali ipak, Bangkok, uz svoju vrevu i gužvu na ulicama, može biti naporan za boravak sa decom, zato isplanirajmo boravak po satima;).

Vožnja Čao Prajom

Bangkok je ispresecan kanalima Čao Praje, a rečni, gradski prevoz odličan je izbor kada obilazimo grad sa decom. Usled ogromne gužve na ulicama, vožnja tradicionalnim, dugačkim čamcem, osim što štedi vreme, sjajna je prilika i da upoznate drugo lice grada, stari deo Bangkoka. Možete videti kako se odvija život na vodi, proći pored Muzeja kraljevskih brodova i saznati kako se stanovnici ovog dela grada brane od poplava. Mnogi se šokiraju načinom života ovih ljudi i slikama koje vide vozeći se Čao Prajom.

Pravac sa reke, stiže se do Wat Aruna, odakle sledi obilazak. Svi ste odmorni i relaksirani od vožnje i upečatljivih, egzotičnih slika Bangkoka. Bitna veština kada putujemo sa decom je umeće filovanja: red zabave, red odmora, red stvari za našu dušu ;). Tempo prilagođavamo deci, što uopšte nije loše!

Posetite Wat Arun – Hram Zore, Wat Pho i Kraljevsku palatu

Pravo sa reke, nadomak jedni drugih, u srcu grada, nalaze se ovi impresivni budistički hramovi i kompleks kraljevskih palata – Grand Palace, koje biste trebali obići u Bangkoku. Ukoliko ostajete duže, možete rasporediti posete ovim atrakcijama na više dana.

 

Idite na piknik u park Lumpini

Nakon aktivnosti i obilaska grada, pravo osveženje možete naći u Lumpini Parku. Bujni, tropski park sa mnogo staza, igrališta za decu, klupica. Opustite se dok deca uživaju u igri na otvorenom prostoru. Vozite se brodom po veštačkom jezeru u parku, uživajte u cvrkutu preko 30 vrsta ptica, stanovnika Lumpinija, a ako putujete u Bangkok tokom zimskih meseci, možete slušati uživo i dela klasične muzike u parku.

Istražite morski život 

Sa više od 3.000 morskih životinja različitog izgleda i veličine, Sea Life Ocean World u Bangkoku, najveći je akvarijum jugoistočne Azije. Posmatrajte egzotična, morska stvorenja a možete im se i pridružiti – ukoliko ste željni uzbuđenja, ronite sa ajkulama!

Uživajte u hrani u Bangkoku

Dobre hrane ima svuda u Bangkoku. Na ulicama, umesto pekara, dominiraju tezge sa egzotičnim voćem i sveže ceđenim sokovima od pomorandže, nara. Posebno smo uživali u svežim, mladim kokosima, koje na licu mesta iseku za nas. Služe ih rashlađene. Prepun slatkaste vodice, mladi kokos je najkvalitetnije piće koje možete popiti na putovanju. Ulična hrana, jedan od simbola Tajlanda i Azije, osim što je najpovoljnija opcija, pravi je i doživljaj. Preukusni specijaliteti od nudli, mesa, raznih karija, slatkiša do čuvenih buba i raznih prženih insekata :), svako će naći nešto po svom ukusu i definitivno niko neće ostati gladan. Pirinač se najčešće poručuje dodatno, umesto hleba. Deci najviše prijaju jela poput Pad Tai – a i supice sa nudlama koje su ovde kompletan obrok, jer sadrže i povrće i meso ili morske plodove, po vašem izboru. Ukoliko više volite evropsku kuhinju, ovde možete naći i to.

Kao San Road – zabava na ulicama Bangkoka

Možda će vas iznenaditi da vidite ovaj poznati turistički lokalitet Bangkoka na listi atrakcija za decu, ali Kao San Road može biti zabavan svim članovima vaše porodice.
Ova trasa je poznata po mladim turistima iz celog sveta – bekpekerima. Uzavrela atmosfera, puno tezgi sa hranom i garderobom, jeftine masaže.

Prepustite se masaži stopala, koja lekovito prija posle aktivnog dana, a Thai, tradicionalne masaže, sačuvajte za ostrvske dane.
Kada je Nacionalni praznik slonova, na Kao San -u je sve u znaku ove divne životinje i ima tu simboliku, uključujući i besplatne igračke sloniće za decu.

Posetite Azijatik

Veliki noćni market je odličan način da se provede veče. Zapravo je Azijatik više od noćnog marketa. Nalik je velikom trgovačkom kompleksu sa mnogo različitih restorana.
Postoji 4 različita kompleksa, od Factory distrikta, sa 1500 malih prodavnica, do obalnog dela sa fantastičnim restoranima i raznim dešavanjima. U lutkarskom pozorištu Džo Luis možete videti lutkarske predstave, a sa Azijatik Sky – velikog točka uživati u prelepoj panorami ovog dela grada. 

Uživaćete ukoliko budete koristili sky train sa neboderske stanice Saphan Taksin za dolazak u Azijatik.

Vozite se Tuk – tukom

Iskusite pravu avanturu vozeći se ovim autentičnim prevozom u Bangkoku! Da li ste znali da je ovo vozilo jednom prilikom  uvezeno u Srbiju, ali nije dobilo dozvolu za uključenje u saobraćaj:).  

Družite se sa divljim životinjama – posetite Safari World 

Za uzbudljivo iskustvo, obradujte porodicu izletom u Safari World. Klinci će biti oduševljeni i moći će da se približe divljim životinjama u afričkom ambijentu. Ovde možete videti neke od najlepših stvorenja u životinjskom carstvu, uključujući žirafe, zebre i nojeve, vozeći se kroz park, posmatrati Šou tigrova, lavova ili delfina. U okviru SW – a je Eggs World – edukativni centar koji pruža zabavne lekcije o životinjama – npr. kako polažu jaja, kakvi su njihovi životni ciklusi, navike i slično.

KidZania

KidZania je lanac tehnološko – edukativnih  centara koje možete pronaći u sve većem broju zemalja širom sveta. U suštini deca ulaze u svet napravljen samo za njih – gde moraju da rade kako bi zarađivali novac a onda mogu da iskoriste zarađeni novac da kupe stvari ili usluge, baš kao u stvarnom svetu. Igraju ulogu sa ciljem da nauče što više o funkcionisanju sveta odraslih.

Pa tako imaju priliku da zapale požare kao vatrogasci, postanu policajci, zubari, izvode endoskopiju, nauče da budu piloti, suši kuvari ili da prave hamburgere u McDonaldsu i služe drugoj deci.

Chinatown 

Iskoristite prevoz Čao Prajom, koji je deo zabave i aktivnost za sebe sa decom u Bangkoku, za posetu ovog dela grada. Čim izađete sa čamca, okruženi ste bezbrojnim tezgama, a deca postaju predmet obožavanja, kao i mnogo puta za vreme vašeg boravka u Bangkoku. Šetnja između tezgica je zabavna ali su pešačke staze uske i nećete moći da istražite baš sve dok boravite sa decom. Protok kroz pijacu je lud, ali ćete ipak uživati u šopingu, šarenilu i klopi.

Bangkok nudi mnogo mogućnosti za porodični odmor, pa mu se sa zadovoljstvom iznova vraćamo i nešto novo otkrivamo. Sa svakom godinom više, deca su sve svesnija sličnosti i razlika koje vide, bolji su saputnici i istraživači, a Bangkok nas podjednako fascinira i inspiriše!

Milana Jakovljević

 

 

Post Tags:
Milana Jakovljević

Leave a Reply: