Top
 

10 mesta u jugoistočnoj Aziji koje morate posetiti

Svet putovanja / Oko sveta  / 10 mesta u jugoistočnoj Aziji koje morate posetiti

10 mesta u jugoistočnoj Aziji koje morate posetiti

Dakle, vi ste u jugoistočnoj Aziji  i želite dobar provod, ali nemate puno vremena. Postoji toliko hramova, ruševina, živopisnih  sela i prirodnih atrakcija, toliko mnogo stvari da nećete znati odakle da krenete. Toliko gužve svuda, ali budite sigurni da nijedna  od ovih  10 turističkih atrakcija vas neće razočarati

1. Bagan, Myanmar

Postoji samo nekoliko  zalazaka  sunca na svetu koji se mogu porediti  sa svetlošću  koja obasjava  hiljade hramova  Bagan ravnice. Privlačnost budističkih hramova u Bagan-u  ne leži samo u njihovom pojedinačnom  veličanstvu, već u mnoštvu  i beskrajnom nizu sličnih objekata raspoređenih širom ravnice. 13.000 hramova se nalazi  u gradu Bagan, glavnom  gradu drevne Kraljevine Pagan. Oko 2.000  živi i dalje i pleni  duhovnom  ispunjenošću, tako da  putovanje u Bagan ne smete propustititi.

2. Angkor Vat, Cambodia

Često poznate atrakcije prate  preterana ili nerealna očekivanja. To nije slučaj sa hramovima Angkor. Sama veličina kompleksa  impresionira. Većina turista  se uglavnom okuplja oko glavnih mesta kao što su Angkor Vat, Bayon i  Ta Phrom, prekriven vinskom lozom. Ostatak od 400 kvadratnih kilometara?  Na vama je da ih  istražite. Generacije Khmer vladara gradile su  stotine arhitektonskih hramova od kojih zastaje dah. Jedan  dan nije ni blizu dovoljan  da sve sagledate.

3. Hrana u Penangu, Malezija

Penang sa svojim jedinstvenim spojem indijskih, kineskih i malajskih uticaja, predstavlja atrakciju ukusa  u doslovnom smislu. Ljuti kari, ukusne Laksas i slane supe su  na meniju. U većini restorana hrana je izuzetno jeftina, tako da ako tražite izgovor da se  zaustavite, samo pogledajte okolo. Kada ste već umorni od svega, glavni grad  Džordžtaun-a je Penang , pod zaštitom je  UNESCO i dom je hramovima starim 200 godina, džamijama i kolonijalnim zgradama.

4. Halong Bay, Vietnam

U zalivu Silazećih zmajeva, jedinstvena krševita   topografija koja  izranja iz mora, formira oko 2.000 krečnjačkih ostrva. Ove često vertikalne formacije su prekrivene gustom šumom. Krstarenje među ovim formacijama je veličanstven način da provedete nekoliko dana, iskrcate  na ostrvca i više ih  istražite, penjanjem ili nekim  drugim aktivnostima. Obratite pažnju na period sezone. Monsuni su od juna do septembra i ponovo od januara do marta što može ograničiti vidljivost. U svakom slučaju, najbolje je krstariti   okolnim  ostrvima, koja  su manje popularna među  turistima i bogata  neistraženim prirodnim lepotama.

5. Bromo-Tengger-Semeru National Park, Indonesia

U trenutku kada dođete do kraja Indonežanskog  arhipelaga bićete umorni od toliko hramova. Na sreću, Indonezija ima toliko toga da vas iznova  impresionira, uključujući i prekrasan nadzemaljski  predeo vulkanskog pojasa. To je Ring of Fire ( vatreni prsten), na kraju krajeva. Planina  Bromo je jedno od najlepših mesta na celoj planeti za uživanje u izlasku sunca. Sve vrvi od  turista, ali prelepa kaldera Bromo vulkana  bez obzira na to, impresionira svojom lepotom.

6. Luang Prabang, Laos

Ova  Kulturna baština zapravo obuhvata čitav grad. Gde god da krenete  susrešćete se  sa izuzetnom kolonijalnom i Lao arhitekturom. Pored  mirnih hramova, Luangphabang je poznat po svojoj gastronomiji  i  povorkama  za milostinju , dnevni jutarnji ritual u kome monasi odeveni u šafran haljine doniraju  hranu. Izvan grada u okolnoj  džungli, možete pronaći iznenađujuće snažne vodopade, bazene za kupanje i  pećine.

7. Mount Kinabalu, Malaysia

Često ponavljani refren koji ćete čuti  za Mount Kinabalu je da po lepom danu, možete videti sve do Filipina. Verovatno  nećete videti Filipine  zbog česte magle i kiše, ali to ne treba da vas spreči  da  se popenjete na Borneo, najvišu planinu. Uspon je tehnički jednostavan i   jedna je od  najdostupnijih  planina na svetu. Ako želite pravu avanturu, napravite  izlet do vrha na 4.095 metara.

8. Bali, Indonesia

Horde bekpekera su omamljene  turističkom  prestonicom Balija, Kutom. Još uvek  postoji nekoliko mesta na Baliju koja su neistražena. Ali ono  što  nedostaje Baliju,  nadoknađuje  raznim atrakcijama. Od najboljih talasa na svetu za surf do vrtoglavog broja hramova, od crnih peščanih plaža do trekinga na vulkanu   “Ostrvo bogova” , toliko atrakcija koje će ispuniti vaše vreme. A kada surferi ostare, dosta udaljenih sela  sa palminim drvećem i pirinčanim poljima u  unutrašnjosti Balija  i duž obale vas čeka da napravite mali predah.

9. Ifuagao Rice Terraces, Philippines

Pre nekoliko hiljada godina, migranti iz današnje provincije Junan u Kini su došli ovde i doneli  sa sobom tehnologiju i način proizvodnje pirinča. Pirinčana polja se prostiru po  obroncima Ifugao regiona na Filipinima. Navodno u potpunosti izgrađena ručno, kamene i blatnjave   terase  na neverovatno strmim padinama , navodnjavaju se sa   planinskih  potoka i izvora. Tokom  sezone berbe  u selima Banaue i Batad, kada su  biljke pirinča  najsvetlije zelene boje , cela dolina je okupana sunčevom svetlošću, a trekking ovim  obroncima je nadrealno iskustvo.

10. Krabi, Thailand

Kada putnici poetično pričaju o netaknutim tajlandskim plažama, oni obično misle na one u Krabi pokrajini. Najlepši  pesak  i voda  na svetu, nije ni čudo da svi putevi vode u  Krabi pokrajinu. Ali i pored hordi  turista, tiha i osamljena  ostrva se još uvek mogu naći. Ko Phi Phi, gde je snimljen  film   Plaža  je atraktivan brojnim turistima, dok je  Ko Lanta  jednako lepih dugih, belih peščanih  plaža još uvek mirna i bez velikih gužvi. Ako ne volite baš tumaranje po plažama onda ćete ovde naći neka od najboljih mesta za ronjenje  u jugoistočnoj Aziji,  na Ko Lanta, a Rai Leh se može pohvaliti svetski poznatim atrakcijama za planinarenje.

Post Tags:
Milana Jakovljević

Leave a Reply: