Top
 

Impresija zvana Tanger

Impresija zvana Tanger

Tanger, Tandžer, Tanžer, Tanžir – kako god da ga oslovite, greške neće biti. Jedno je sigurno, ovaj grad je magičan !

Herkulesove pećine

Tangeru prilazimo iz pravca Rabata, nakon nešto više od pet sati vožnje. 14 kilometara pre ulaska u Tanger dočekuju nas Herkulesove pećine. Pećine gledaju pravo na vrata Gibraltara, a za njih se vezuje legenda da je Herkules spavao u pećinama pre nego što je započeo svojih „ dvanaest radova „.

Ove pećine su poznate po svom otvoru u obliku Afrike, gde talasi razbijaju ulaz i ulivaju se u lagunu pećine. Ovo je jedinstveno mesto na Svetu gde možete videti mapu Afrike nastalu prirodnim putem.

caves of hercules, herkulesove pećine, prirodna mapa afrike, tanger, maroko

Prirodna mapa Afrike, jedinstvena pojava u Svetu, nalazi se u Herkulesovim pećinama


Kada izađete iz pećina možete napraviti mali predah na platou odakle se pruža predivan pogled na Atlantik koji doseže čak do Španije. Dok slušate talase koji se svom snagom razbijaju o obalu, uz mirise soli i zrake Sunca koji obasjavaju vaše lice ni ne slutite koju erupciju emocija će u vama pokrenuti sve ono što Tanger nudi !

caves of hercules, herkulesove pećine, tanger

Pogled na Atlantik i Španiju sa platoa ispred Herkulesovih pećina


Jednostavno Tanger

Predivan zaliv u kom se smestio Tanger na vrhu Maroka nalazi se tik pred Gibraltarskim vratima, a sam grad predstavlja jednu čudnovatu vrtešku koja broji oko milion ljudi. Ponosno ga zovu „ vratima Afrike „.

Ovo je grad kod koga se razdvajaju dva kontinenta, a spajaju istorija i legenda. Grad sa dugom i bogatom istorijom, koji su osnovali kartaginski kolonisti na početku petog veka pre nove ere. Grad oko koga su se sukobljavale velike Evropske sile. Grad gde se zapljuskuju Atlantski okean i Sredozemno more.

tanger, tangier, maroko, morocco,

Luka Tanger


Hotel ” Continental “

Smešteni smo u hotelu „ Continental „ koji je poprilično uzvišen u odnosu na nivo šetališta. Nalazi se u  starom delu grada, odakle vrlo brzo ulazimo u medinu i penjemo se do kazbe.

Sam hotel je izgrađen u vrlo romantičnom , francuskom stilu. Sa hotelskog balkona pruža se divan pogled na luku. Tanger takođe spada u jednu od prometnijih luka Maroka. Tamo svakodnevno pristiže veliki broj kruzera, te on vrvi od posetilaca. Neretko se pored francuskog i arapskog, čuju i engleski i španski jezik. Tanger je bio pod mnogobrojnim kulturnim uticajima tokom godina, te u sebi nosi tragove Feničana, Rimljana, Portugalaca, Engleza i Francuza.

tangier, tanger, maroko, afrika

Hotel ” Continental ” Tanger, Maroko


La Petit Socco

Daljom šetnjom obilazimo medinu, koja je veoma „ živa „. Le Petit Socco se nalazi u srcu starog grada, glavni je orijentir u medini i jedna od najživopisnijih lokacija Tangera. Nastavljajući šetnju isprepletanim uličicama stižemo do kazbe. Penjemo se do vidikovca sa velikim bronzanim topovima uperenim prema luci i okeanu. Uživamo u pogledu i đuskamo uz simpatične taktove koje proizvodi neki lokalni bend, tik iza nas.

la petit socco, tangier, tanger , maroko

La Petit Socco , Tanger


Savremeni deo Tangera poprilično podseća na neki španski grad. Samo šetalište uz obalu je moderno uređeno, sa brojnim kafićima i restoranima.

Utisak o Tangeru svakako je upotpunio simpatični čikica po imenu Džimi. Naime, on je vlasnik hotela u kome smo odseli. Kroz priču, shvatamo da obožava Srbiju i da je pre par godina, snimajući neku emisiju, par dana boravio u Beogradu. Priliku je iskoristio da nam se pohvali koje sve svetske zvezde i poznate ličnosti je gostio u svom hotelu

Obzirom na svoju geografsku poziciju, Tanger predstavlja međuzonu okeanskog, planinskog i ravničarskog Sveta. U Tangeru se prepliću istorija, jezici, načini života. U Tangeru je u isto vreme sve zabranjeno i sve dozvoljeno. Duh Tangera asocira na jednu pozorišnu predstavu !

 

tangier, tanger, maroko

Presladak kutak medine u Tangeru


Impresija o Tangeru se može svesti na par pisanih rečenica, ali ono što možete doživeti u ovom neverovatnom gradu za samo sat vremena ostaje u vama urezano doveka. To je pečat koji sa sobom nosite ma gde bili, to je ono što ništa materijalno na ovome Svetu ne može da zameni.

„ Tanger je nenormalan grad. Presladak je, ali poprilično čudnovat. Ovde šetaš ulicom, na tren deluje sve mirno. Sedneš u restoran koji je kao na nekom krovu. Sve u njihovom stilu. Baciš pogled dole na ulicu, oni se šibaju na sve strane. Dolazi policija, hapsi nekog tipa. Ostali nasmejani navijaju !

Onda dođe vrhunska klopa, uživaš u fenomenalnom tažinu. U tom čuješ jezive jauke, urlike. Toma se okrene i kaže : „ Jao da, pa tu je sanatorijum. „ A restoran se naslanja na taj sanatorijum, deli ga samo žičana ograda. Odjednom prilaze ogradi stanovnici sanatorijuma, spljoštenih glava, klempavih ušiju, smežurane kože i krupnih očiju, izgledaju kao gremlini. Gledaju nas, gledamo mi njih nemo .. Prizori kao iz filma. U tom čuješ grupni poziv za molitvu … Trnci prolaze celim telom i suza se sliva niz obraz .. Čudesan je ovaj Svet ! „

 

Tijana Krstić

Instagram : tijanas__world

administrator

Sorry, the comment form is closed at this time.