Top
 

Bajkoviti lavirint – Šefšauen

Svet putovanja / Afrika  / Bajkoviti lavirint – Šefšauen

Bajkoviti lavirint – Šefšauen

Iz Tangera prema Šefšauenu put vijuga serpentinama časteći nas savršenim Marokanskim krajolicima. Nakon malo više od dva sata vožnje stižemo u Šefšauen – ” Plavi biser Maroka “.

Šefšauen, ili kako ga lokalci skraćeno zovu Šauen, nalazi se u srcu planinskog lanca Rif.

Nesvakidašnji gradić, čije čari ne možete otkriti samim prilaskom gradu. Tek kada zađete u njegove zidine, shvatićete da se nalazite u jednom bajkovitom lavirintu. Zastaje dah od romantičnih prizora na svakom koraku.

blue city, chefchaouen, morocco, chaouen, blue pearl

Uličice Šefšauena


 

Na glavnom trgu Uta El Hammam nalazi se tvrđavica od crvene opeke, koja datira iz 15. Veka. U njoj se danas održavaju etnografske I umetničke izložbe. Tu se nalazi I mnoštvo kafića I restorančića.

uta el hammam square , chefchaouen , blue city , chaouen , blue pearl

Glavni trg Uta El Hammam u Šefšauenu


U ovom rajskom gradu sve je plavo. Hiljadu nijansi plave prekriva sve od najsitnijih detalja do vrata I čitavih fasada. Veliki broj nijansi plave pruža božanski osećaj.

Ranije, Šefšauen nije primao strane posetioce, jer se mesto smatralo svetim. Danas on predstavlja nezaobilaznu turističku atrakciju Maroka.

Ovaj magični gradić jeste bajka. Dok šetkate njegovim plavim uličicama imate utisak kao da ste upali u neku rupu ! Čudesno je ! Kao da se nalazite u nekoj igrici I sa nestrpljenjem iščekujete da pređete nivo, istražite nešto još zanimljivije.

colours of chefchaouen , blue walls , blue city, blue pearl, chaouen

Boje za farbanje fasada


Zašto je vazduh u Šefšauenu drugačiji ?

Vazduh je tamo čudesno čist, a vi se osećate kao da ste opijeni. Baš kao I svi stanovnici ovog grada, koji su neobično pitomi I mirni.

Glavni razlog tome je hašiš. Iako još uvek ilegalan, u Šauenu je lako dostupan. Obzirom da se sam gradić nalazi na padinama planine Rif I od davnina je poznat po plantažama konoplje, ovde hašiš slobodno nude pri svakom susretu, a lokalno stanovništvo ga I slobodno puši na ulici. Čak I da ga ne konzumirate, mirisi vas mogu omamiti I samom šetnjom ovim jedinstvenim gradom.

morocco, moroccan people, chefchaouen, chaouen, blue city, blue pearl

Meštanin grada Šefšauena šeta bajkovitim uličicama


Zašto je ovaj grad ceo obojen u plavu boju ?

Postoji par teorija zašto se ovaj grad ceo farba u plavu boju. Prema jednoj, stanovnici Šauena premazivali su fasade plavom bojom kako bi se zaštitili od komaraca. Plava boja asocira na boju mora, pa bi se samim tim komarci udaljili. Prema drugoj, farbanje kuća I fasada započele su jevrejske izbeglice tridesetih godina 20. Veka zbog simbolike ove boje. U jevrejskoj kulturi plava boja je veoma značajan simbol I povezan je sa nebesima I Božanskim zapovestima.

Šta god bio razlog, plava boja je dala neverovatan šarm ovom čudesnom gradu I u velikoj meri doprinela da Šefšauen postane omiljen među mnogim posetiocima iz celog Sveta.

Njegovoj lepoti, neobičnosti i privlačnosti dodatno doprinose svi detalji koji se nalaze svuda u ovom gradu. Vrata su uvek ukrašena nekim specifičnim marokanskim sitnicama. Umetničke radnjice se savršeno uklapaju I daju neki lični pečat ovom plavetnilu. Mačaka u ovom gradu ima bezbroj I možete ih zateći u svim pozama.  I sami stanovnici  se stapaju sa ovim plavetnilom odeveni u plave dželabe ( odevni komad Marokanaca u vidu dugačke tunike , sa dugačkim rukavima I špicastom kapuljačom, jednako ga vole I nose I muškarci I žene ).

chefchaouen, blue city, blue doors, blue walls, morocco, chaouen

Vrata i fasade Šefšauena


A koje je jelo posebno poznato u ovom kraju ?

Lutajući beskrajnim plavetnilom ovog komada raja, naići ćete na mnoštvo restorančića. Koziji sir serviran sa džemom od smokava specijalitet je ovog kraja koji obavezno morate probati.

chefchaouen food,  blue city, blue pearl, chaouen, morocco

Koziji sir sa džemom od smokava


Šefšauen će probuditi sva vaša čula I makar na tren vas odvesti u neki magični Svet.

Tijana Krstić

Instagram : tijanas__world

administrator

Sorry, the comment form is closed at this time.