Top
 

Saveti za daleka putovanja sa decom

Svet putovanja / Oko sveta  / Saveti za daleka putovanja sa decom

Saveti za daleka putovanja sa decom

Kada se budete odlučili da idete sa decom na porodična putovanja, evo par saveta za sve putnike i avanturiste koji bi da se zapute sa decom na put.

Kada jednom odlučite, držite se plana

Postoje i pozitivni i negativni aspekti putovanja po svetu sa decom bilo kog uzrasta. Ako putujete sa bebama ili malom decom proći ćete jeftinije i nećete morati da brinete o njihovim školskim obavezama. Ali oni će se slabije sećati putovanja. Starija deca će se i te kako sećati vaših dogodovština, ali putovanje morate da usaglasite sa njihovim školskim obavezama. Tinejdžeri će biti spremniji za avanturističke poduhvate, ali zbog simpatija ili ispita na pomolu, trebaće vam više vremena da ih ubedite da krenu.

Ako budete previše razmišljali o pravom trenutku, možda nikada nećete ni krenuti. Zato  izaberite datum i počnite sa planiranjem. Nećete se pokajati!

Izaberite putovanje koje odgovara potrebama vaše porodice

Svoje bebe ili malu decu nećete voditi na avanturistička putovanja, ali su zato neke destinacije, poput Jugoistočne Azije i Južnog Pacifika, sasvim prikladne. Sa starijom decom i tinejdžerima možete izabrati neku izazovniju opciju poput safari kampa u Africi ili planinarenja na Himalajima.

Ne zaboravite: Avantura po svetu ne podrazumeva samo avionske karte sa više presedanja i ranac na leđima. Putovanje kamperom može biti jako zanimljivo i fleksibilno, a ukoliko ste sportskog duha možete putovati i biciklima ili jedriti, što da ne?!

Ostanite zdravi tokom putovanja

Briga o zdravlju vaše porodice je na prvom mestu. Pre nego što odete na neku egzotičnu destinaciju, pripremite osnovne lekove. Nedelju dana pred put, korisno je da uzimate probiotike i vitamine za jačanje imuniteta. Sa sobom ponesite komplet za prvu pomoć a pre putovanja, izvadite putno zdravstveno osiguranje. Mnoge banke u paketu uz račun daju pogodnost putnog osiguranja za ceo svet i članovima porodice vlasnika računa. 

Isplati se biti pripremljen, ali uz svež vazduh i uz dosta akcije koju ćete imati na putovanju sa decom, raznovrsnu hranu i mnogo dobrog raspoloženja, najverovatnije ćete biti zdraviji nego ikad.

Spakujte se lagano, pripremite zalihe i krenite

Da li ćete kao prtljag poneti opremu za bebe ili putujete sa starijom decom koja sama mogu da nose svoje stvari? Da li ćete pešačiti ili se voziti? Putujete avionom, autom, autobusom ili vozom? Da li treba da brinete o godišnjim dobima ili ćete se držati samo toplih predela?

Šta god da planirate, spakujte samo najpotrebnije. Pelene, hranu za bebe, osnovnu garderobu i kozmetiku jer sve možete kupiti i na putu, a najverovatnije ćete i poželeti da kupite neki lokalni proizvod.

Ovih nekoliko stvari će vam koristiti, za malu decu: kengur i/ili kišobran kolica u kojima male bebe i deca mogu spavati, biti pokriveni u slučaju velikog sunca ili kiše, a za stariju decu: tablet ili laptop, napunjen igricama i crtanim filmovima za trenutke neizbežnog napada dosade. Ukoliko putujete avionom u ručni prtljag spakujte sve osnovne stvari koje će vam biti potrebne za prvih dan, dva, kako ne biste raspakivali veliki prtljag ili u slučaju gubitka kofera, da imate sve za normalno funkcionisanje dok se ne stigne kofer. Uostalom, sa svim tim svarima biste i mogli da funkcionišete poprilično dobro i bez luksuza dodatnog, punog kofera stvari, zar ne? Perionice veša su rasprostranjene na svim turističkim mestima što je svakako razlog da ne preterujete sa pakovanjem.

Odredite nedeljni budžet

Izbegnite da ostanete bez novca na dalekom putovanju tako što ćete odrediti maksimalni nedeljni budžet i odvojiti još nešto novca sa strane za hitne slučajeve ili troškove. Ako ste tanki sa novcem, boravite u jeftinijim zemljama. Brže ćete ostati bez novca u Severnoj Americi i Zapadnoj Evropi nego što biste u Jugoistočnoj Aziji ili Indiji. Obavezno ponesite i jednu bankovnu karticu, ali obavezno pre puta pozovite banku da proverite da li će vam novac biti raspoloživ u inostranstvu. Neke banke zahtevaju najavu da će se potrošnja obavljati u inostranstvu.

Da biste uštedeli, izaberite kampovanje ili hostel (postoji dosta porodičnih hostela poslednjih godina). Sami spremajte hranu umesto da se hranite po restoranima svaki dan. Kaučsurfing (couchsurfing.org) će vam uštedeti novac, a priuštićete vašoj porodici život poput lokalaca.

Uključite decu u planiranje putovanja

Dozvolite deci da svakog dana učestvuju u donošenju odluka tako što ćete od toga napraviti dobru zabavu. Pitajte ih šta misle šta treba da se radi ili poseti. Ohrabrite ih da pišu dnevnik ili crtaju ili im kupite dečji foto aparat kako bi slikali okolinu iz svoje perspektive.

Možda će vam tempo putovanja biti sporiji nego kad ste putovali bez dece. Većina dece neće rado trčati da gledaju najpopularnije znamenitosti. Biće vam svima  opuštenije ako provedete nekoliko dana, nedelja ili čak meseci planiranoj destinaciji.

Odvojite vreme samo za sebe

Dobro je, tu i tamo, odvojiti vreme samo za sebe i provesti ga bez dece. Možete ih čuvati na smenu sa svojim supružnikom, uzeti bebisiterku  i otići u noćni provod ili ostaviti u dečijem klubu u okviru hotela. Na ovaj način će svi biti pošteđeni  svakodnevnih glavobolja.

Neka putovanje bude njihov učitelj

Ukoliko putujete sa decom školskog uzrasta moraćete da se posvetite njihovom učenju tokom puta. Iako su odvojeni od škole, nađite inspiraciju u okolini. Učite nešto o umetnosti i istoriji tako što ćete posetiti muzeje i stare gradove, koristite posete pijaci za jednostavne lekcije iz matematike, istražujte mape da biste naučili nešto o geografiji zemlje u kojoj boravite ili ohrabrite decu da vežbaju lokalni jezik.

Postoji bezbroj sajtova posvećenih učenju od kuće, a sajtovi mnogih kompanija predstavljaju riznice informacija, uključujući Nacionalnu geografiju (education.nationalgeographic.org/teaching-resources/), NASA (nasa.gov/audience/foreducators) ili BBC (bbc.co.uk/education).

Svakako, istraživanje sveta je učenje samo po sebi i  deca će moći da se pohvale korisnim praktičnim, društvenim i jezičkim veštinama kad se vrate kući.

Kad se vratite kući, samo polako

Vraćanje na svakodnevnu rutinu, po povratku kući, može biti dosta teško. Ostavite vremena deci i sebi da se polako pripremite za školu i posao.

Ako vi ili deca upadnete u post putnu melanholiju, napravite album ili spomenar, pođite u avanturu u vašoj okolini ili počnite sa pripremom vašeg sledećeg velikog putovanja…sigurni da ste od vaše dece napravili male svetske putnike.

Post Tags:
Milana Jakovljević

Leave a Reply: